Pelakon dan usahawan, Yatt Hamzah mengakui emosi dirinya terganggu selepas mengalami keguguran anak kelima pada 15 September lalu.

Yatt atau nama sebenarnya Haryati Hamzah memberitahu bukan satu perkara mudah untuk menjalani proses berpantang tanpa kehadiran cahaya mata di sisi.

“Alhamdulillah harini dah habis tempoh berpantang 2 minggu selepas keguguran pd 15 September lalu. Ada appointment dg Dr Asmah Yun di Hospital Pusrawi. Wallahi bukan mudah berpantang tanpa bayi, emosi tak stabil.

“Sgt rapuh. Sebab itu perlu ada support dari keluarga terutama dari Suami. Terima kasih suami Syurgaku.. @zulfadhli_khiruddin.

“Namun Alhamdulillah masih ada kakak2 baby. Hawa pun masih lg baby. Harini baru masuk 9 bulan. Happy 9 months old anak Bonda Suci Hawa Zulaikha,” tulisnya.

IKLAN

Meski berasa sedih dengan dugaan yang menimpa, Yatt tetap berasa syukur kerana masih dikurniakan 4 cahaya mata yang lain.

“Alhamdulillah Bonda bersyukur walaupun tiada rezeki nak menimang anak kelima, Bonda masih ada 4 lg anak yg perlu diberikan perhatian utk dibesarkan dan dididik dg sempurna. In shaa Allah amanah Allah ini akan ttp jadi keutamaan.

“Semoga Allah terus beri kekuatan dan kesabaran buat Bonda dan semua ibu2 di luar sana yg tak pernah sunyi diduga dg pelbagai ujian.

IKLAN

“Buat ibu2 yg pernah dan sedang mengalami keguguran seperti Bonda, jangan bersedih. Percayalah inilah yg terbaik buat kita.

“Mungkin kehamilan itu akan membawa mudarat yg lebih buruk buat si ibu atau bayi itu sendiri. Sebab itulah Allah menjadikannya sebegini. Kerana Allah lebih tahu sedangkan kita manusia tiada daya upaya dan tak tahu. Terima kasih Allah. Alhamdulillah..,” jelas Yatt panjang lebar.

View this post on Instagram

Alhamdulillah harini dah habis tempoh berpantang 2 minggu selepas keguguran pd 15 September lalu. Ada appointment dg Dr Asmah Yun di Hospital Pusrawi. Wallahi bukan mudah berpantang tanpa bayi, emosi tak stabil.. Sgt rapuh. Sebab itu perlu ada support dari keluarga terutama dari Suami. Terima kasih suami Syurgaku.. @zulfadhli_khiruddin . Namun Alhamdulillah masih ada kakak2 baby. Hawa pun masih lg baby. Harini baru masuk 9 bulan. Happy 9 months old anak Bonda Suci Hawa Zulaikha. . Alhamdulillah Bonda bersyukur walaupun tiada rezeki nak menimang anak kelima, Bonda masih ada 4 lg anak yg perlu diberikan perhatian utk dibesarkan dan dididik dg sempurna. In shaa Allah amanah Allah ini akan ttp jadi keutamaan. Semoga Allah terus beri kekuatan dan kesabaran buat Bonda dan semua ibu2 di luar sana yg tak pernah sunyi diduga dg pelbagai ujian. . Buat ibu2 yg pernah dan sedang mengalami keguguran seperti Bonda, jangan bersedih. Percayalah inilah yg terbaik buat kita. Mungkin kehamilan itu akan membawa mudarat yg lebih buruk buat si ibu atau bayi itu sendiri. Sebab itulah Allah menjadikannya sebegini. Kerana Allah lebih tahu sedangkan kita manusia tiada daya upaya dan tak tahu. . Terima kasih Allah. Alhamdulillah..😇 . . Nampak tak apa Birthday Girl baby Hawa buat dalam her fav Double Stroller #NunaDemiGrow by @nuna_malaysia ? . #yattmengayat #fromtheheartofamujahidah #tamattempohberpantangkeguguran14hari#bondaYattkeguguran #darihatiseorangmujahidah #bondaYattshare #sharingiscaring #BondaYattberpantang #berpantang #pantang14hari #AllahyarhamMuhammadAbdullah #ALFATIHAH #miscarriage #miscarriagesupport #miscarriageawareness #miscarriagesurvivor

A post shared by BONDA of 5, 4 here 1 in HEAVEN (@yatthamzah_suci) on

IKLAN

Sekadar informasi, Yatt pernah mendirikan rumah tangga bersama Abdul Mutalib Shukor pada 29 Mac 2009 dan dikurniakan seorang cahaya mata, Suci Hanania Malaika.

Bagaimanapun, rumah tangga mereka berakhir pada tahun 2015.

Kemudian, Yatt mendirikan rumah tangga bersama Muhammad Zulfadli dan dikurniakan tiga orang cahaya mata.

Foto: Instagram Yatt Hamzah

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI