Wartawan tersohor merangkap Pengarang Urusan Astro Awani, Ashwad Ismail meluahkan bahawa dia berasa amat berbesar hati apabila diberi kepercayaan untuk menjadi ‘tukang cerita’ untuk dokufilem khas, ‘Malaysia vs. Covid-19: #KitaJagaKita’.

Menurut Ashwad, sebagai editor pengurusan, dia bersama tenaga kerja yang lain sudah melihat pelbagai kisah yang berlaku sepanjang penularan virus Korona ini.

“Apabila Astro mengambil keputusan untuk menerbitkan sebuah dokumentari mengenai Malaysia vs COVID-19, sebagai managing editor untuk Astro Awani, sudah tentu kami  melihat banyak kisah-kisah yang berlaku bukan sahaja di Malaysia malah di seluruh dunia.

“Jadi kami berbesar hati untuk meceritakan semula kepada masyarakat dan mengingatkan semula kepada mereka bahawa perang ini belum tamat. Musuh yang tak terlihat.

“Sebagai saluran berita 24 jam negara, jenama berita yang dipercayai, ‘the home of breaking news’ terutama di Malaysia, memang banyak yang ingin kami ceritakan.

“Dua perkara yang ditekankan adalah pertama ‘Perang Belum Tamat’ dan kedua ‘menyerlahkan kekuatan kita selaku rakyat Malaysia sebagai masyarakat terbaik dalam menangani krisis’,” katanya kepada MH

“We Are At Best Dealing With Crisis,”- Jadi Sebahagian Suara Dokufilem, Ashwad Ismail Kongsi Keadaan Bilik Berita Sewaktu PKP

IKLAN

Merupakan antara barisan hadapan yang menyumbang bakti, Ashwad turut berkongsi suasana sebenar di bilik berita pada ketika itu;

“Satu prinsip kewartawanan yang kami pegang, ‘We are at best under pressure, we are at best dealing with crisis,’ itu merupakan falsafah asas.

“Bila krisis berlaku, kami di Astro Awani kena pastikan segala perincian yang ada dan soalan yang ada, kami kena cari jawapannya.

“Bagaimana keadaannya, kami berpecah kepada dua fasa, 48 jam sebelum PKP diumumkan kita pecahkan pasukan dan agihkan peranan masing-masing.

IKLAN

“Kita kena ada dua pasukan, jika satu pasukan tumbang kita ada pasukan lain yang bersiap sedia. Sebab ini lumrah saluran berita 24 jam.

“Bila kami di lapangan, suasananya agak berbeza. Jika sebelum ini kita nak elak peluru kita tahu musuh dari arah mana, tapi kali ni musuh pun kita tak tahu di mana.

“Perkara yang paling penting, saya selalu ingatkan wartawan dan editor kami untuk persiapkan diri patuh SOP, jaga kesihatan dan pastikan stamina ditahap terbaik.

IKLAN

Dalam pada itu, Ashwad turut menjelaskan bahawa rakyat malaysia tidak seharusnya melepaskan peluang untuk menonton dokumentari khas yang disediakan oleh pihak Astro ini.

“Dokufilem ini menyerlahkan satu realiti ketika mana kita sedang berhadapan dengan COVID-19 dan perang belum tamat.

“Kedua, orang ramai kena faham jerih payah yang dihadapi oleh masyarakat pelbagai segmen. Mereka ini semua memberi gambaran bahawa ‘Inilah Malaysia’ dan kita semua adalah frontliners.

“Dokufilem ini bukan pengakhiran tetapi ia hanyalah satu peringatan ikhlas buat kita semua bahawa COVID-19 masih ada,” akhirinya.

Dokufilem “Malaysia vs. Covid-19: #KitaJagaKita” akan disiarkan pada 12 September jam 6.00 petang eksklusif di saluran Astro Ria, AEC, Vinmeen HD, Hello & Astro Awani atau strim di Astro GO.

https://www.instagram.com/p/CE5nZLkpoc_/

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI