Pengarah Michael Ang ada memuat naik video di Instagramnya semalam. 

Menurut Michael, dia tidak bersetuju dengan perancangan pihak tertentu untuk membina pusat membeli-belah dan hotel di sekitar hartanah kawasan Kampung Baru, Kuala Lumpur.

“Hai semua! Pagi-pagi ni dah bangun terbaca kerajaan nak beli tanah kat Kg Baru. .

“Tahulah tanah kat sana mahal, tapi aku rasalahkan,kalau kerajaan nak beli, tak payahlah buat hotel  dan shopping mall sebab kat KL ni dah penuh dengan semua tu,” kata pengarah Kimchi Untuk Awak itu.

IKLAN

Malah, Michael telah memberi cadangan dan ideanya untuk menjadikan Kg Baru

“Apa kata kerajaan bangunkan Kg Baru dan jadikan rumah supaya cantik macam kat Kg Morten,Melaka..Kan lagi bagus. KL dah banyak sangat shopping mall dan hotel. Tak payah bina lagi. Meluat aku! ,” kata Michael dengan nada tinggi.

IKLAN

Lalu, netizen bersetuju dengan pendapat yang dikemukan Michael itu.

IKLAN

Terdahulu, Menteri Wilayah Persekutuan, Khalid Samad berkata, kerajaan memerlukan dana RM10 bilion jika berhasrat membeli tanah Kampung Baru untuk dibangunkan menjadi penempatan moden dan sistematik orang Melayu di tengah ibu negara.

Sejarah Kampung Baru:

  • Kawasan penempatan orang Melayu terbesar di ibu kota bermula pada 1899 melalui tanah kurniaan Sultan Selangor ketika itu, Sultan Alauddin Sulaiman Syah Raja Muda Musa (Sultan Sulaiman).
  • Kampung Baru ini telah ditubuhkan oleh kerajaan Negeri-Negeri Melayu Bersekutu dan negeri Selangor semasa rancangan pembangunan semula Kuala Lumpur daripada sebuah kampung lombong timah kepada sebuah bandar utama.
  • Keluasan asalnya ialah 223 ekar dan menaungi tujuh kampung, iaitu Kampung Hujung Pasir, Kampung Periuk, Kampung Masjid, Kampung Pindah, Kampung Paya, Kampung Atas A dan Kampung Atas B.

Video/ Sumber : Instagram Michael Ang, Sinar Harian

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI