“Usah Harap Pasangan Anda Berubah, Tapi…,” – Scha & Awal Kongsi Tips Kekal Bahagia Layari Rumah Tangga

Pasangan sama cantik dan sama padan, Scha Alyahya dan Awal Ashaari sering menjadi perhatian peminat kerana dikatakan pasangan ideal.

Lalu, keduanya ada berkongsi perasaan sementelah usia perkahwinan mereka sudah mencecah usia tujuh tahun.

“Ya, dah tujuh tahun berkahwin dan kenal, pejam-celik dah tujuh tahun.

“Macam Awal sendiri, as long as dia less than 10 years, benda tu masih baru lagi sebab kita tengok ramai kawan-kawan saya yang dah lebih 15 tahun, 10 tahun kahwin, dan Awal rasa untuk capai angka 10 tahun tu dia macam masih lagi dalam proses saling mengenali,” kongsinya kepada MH.

Di samping itu, Scha juga turut berkongsi rasa gembira dan syukur apabila mahligai yang dibina bersama Awal tetap harmoni dan utuh.

“Orang kata bila dah tujuh tahun ni adalah tujuh tahun yang banyak kemaafan, banyak pelajaran, banyak suka duka.

IKLAN

Kiranya ia adalah tujuh tahun yang penuh suka duka,” kongsi Scha jujur.

Pada masa sama, pasangan selebriti ini turut berkongsi tips kekal bahagia dalam rumah tangga.

“Bagi saya, kita kena sentiasa belajar untuk give and take dan jangan expect banyak-banyak dalam rumah tangga.

“Usah terlalu mengharap partner anda untuk berubah sebab kita yang kena terima mereka seadanya, tapi kalau nak ubah tu boleh tapi untuk arah kebaikan mengapa tidak kan?

“Tapi jangan pressure pasangan anda, dan jangan cuba ubah pasangan kita.

“Harus saling memaafi antara satu sama lain, daripada situ kita akan belajar untuk menjadi lebih baik,” kongsi mereka lagi.

Awal dan Scha mendirikan rumah tangga pada 4 Mei 2012 dan dikurniakan seorang cahaya mata, Lara Alana, 5 tahun.

IKLAN

Scha dan Awal telah hadir ke program Finale Lagu Cinta Kita yang merupakan sebuah program realiti nyanyian anjuran TV3 dan telah berlangsung di Sri Pentas 2, Plaza Alam Sentral, Shah Alam, petang semalam.

Terdahulu, pasangan sejoli ini telah mendirikan rumah tangga pada 4 Mei 2012 dan dikurniakan seorang cahaya mata bernama Lara Alana.

View this post on Instagram

Budak konon nak puasa ni #dalammulutadacookies

A post shared by Scha Alyahya™ (@schaalyahya) on

Foto : Instagram Scha Alyahya & Awal Ashaari