“Untuk lagu ini, saya tak rancang apa pun, takdir Allah SWT membawa saya ke sini. Itulah ayat yang gambarkan perasaan saya.”

Demikian kata penyanyi, Datin Alyah yang bersyukur selepas lagu Thank You Allah yang turut menampilkan Cat Farish dan PU Riz memenangi kategori Lagu Nasyid Terbaik di Anugerah Industri Muzik ke-23 (AIM) malam tadi.

Alyah, 41, berkata, Thank You Allah pada awalnya dihasilkan secara spontan ketika dia mengerjakan umrah pada tahun 2019.

“Melodi pada bahagian chorus lagu tersebut saya dapat ilham ketika saya mengerjakan umrah tiga tahun lalu. Jadi bila saya pulang, kita semua kena ‘kurung’ (perintah kawalan pergerakan susulan pandemik Covid-19).

“Ketika itu kita semua tahu ramai yang terkesan misalnya ada yang kehilangan pekerjaan, stress, kes bunuh diri dan sebagainya. Namun ketika itu saya dapat tawaran daripada satu jenama kecantikan yang agak baik untuk menjadi duta.

IKLAN

“Pada saat ramai yang berada dalam tekanan, saya terima rezeki dariNya. Jadi daripada situlah tercetusnya ilham menghasilkan Thank You Allah. Saya duduk… berfikir sambil ucap terima kasih kepadaNya atas rezeki yang dilimpahkan.

“Tiba-tiba teringat melodi yang saya masih lagi simpan dalam telefon ketika itu, kemudian menghubungi komposer untuk menghasilkan sebuah lagu, alhamdulillah,” katanya.

IKLAN

“Untuk Lagu Ini, Saya Tak Rancang Apa Pun,” – Alyah Bersyukur Thank You Allah Menang, Menangis Terharu “Untuk Lagu Ini, Saya Tak Rancang Apa Pun,” – Alyah Bersyukur Thank You Allah Menang, Menangis Terharu

Ditanya mengenai kedudukannya yang bersaing dengan penyanyi nasyid sedia ada, isteri pemuzik Datuk Ramli Ms ini menyifatkan kemenangan sesuatu yang tak terjangka.

IKLAN

“Saya berbesar hati sebenarnya apabila berada di dalam kategori tersebut di samping rakan penyanyi lain yang sudah sedia dikenali menerusi genre nasyid.

“Bila diumumkan menang, saya tidak terfikir apa-apa pun. Memang tidak sangka, tiap lagu yang bertanding pun hebat belaka. Apa pun, saya anggap ini rezeki untuk semua pihak yang terlibat di sebalik lagu ini,” katanya.

Terdahulu, Alyah menerima trofi AIM pertamanya pada tahun 2014 di dalam kategori Lagu Pop Terbaik menerusi lagu Sesal Separuh Nyawa.

Untuk berita terkini hiburan dalam dan luar negara. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Media Hiburan, klik di sini.

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI