“Telemovie Itu Hanya Merosakkan Imej Maahad Tahfiz, Sekolah Agama & Institusi Islam,” – Giliran Mufti Tegur Telemovie Rosak Imej Institusi Tahfiz

Meski belum pun ditayangkan, Telemovie Demi Tuhan Aku Bersaksi turut mendapat reaksi yang pelbagai, termasuk Mufti Pahang, Datuk Seri Dr Abdul Rahman Osman.

Abdul Rahman menerusi Sinar Harian, menjelaskan perkara tersebut apabila wujud drama yang mengaitkan isu lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT) di pusat tahfiz.

Telemovie itu hanya merosakkan imej maahad tahfiz, sekolah agama dan institusi Islam.

“Sedangkan kita ketahui kes-kes yang dilaporkan berlaku di tahfiz adalah kes terpencil.

“Tahfiz adalah tempat anak-anak belajar menghafal al-Quran. Kitab suci ini tidak boleh dihafal melainkan orang yang bersih hatinya.

IKLAN

“Bagaimana boleh mengatakan budak budak tahfiz yang menghafal al-Quran melakukan LGBT?,” katanya seperti yang dipetik.

Dalam pada itu, karya terbabit turut mendapat reaksi Exco Hal Ehwal Agama Islam dan Kesihatan Pahang, Datuk Seri Syed Ibrahim Syed Ahmad yang menyifatkan ia ibarat cubaan menanam persepsi negatif terhadap institusi tahfiz.

Apabila pusat-pusat pengajian ini dipandang serong, sedikit sebanyak ia akan terpaut kepada aktiviti serta pengisiannya sekali iaitu al-Quran.

“Pembinaan filem ini sebenarnya tidak mampu menyekat pandangan umum masyarakat kepada tahfiz-tahfiz dan al Quran itu sendiri.

“Kenapa mesti drama ini terfokus kepada tahfiz? Kenapa dengan sekadar sedikit maklumat pengetahuan kita tentang hal ini sudah mendorong untuk jadikannya tema untuk filem, padahal banyak lagi hal yang lebih wajar diberi fokus,” katanya.

IKLAN

Radio Televisyen Malaysia (RTM) sebelum ini mempertahan siaran naskhah tersebut dan menyatakan isi kandungan drama tersebut sebenarnya tiada niat memaparkan sisi negatif pusat tahfiz.

Sebaliknya, ia lebih sarat kepada mesej berguna yang boleh dijadikan pengajaran masyarakat.

Drama Demi Tuhan Aku Bersaksi terbitan Prokuya Studios ini membariskan pelakon seperti Syafie sebagai teraju utama, Fezrul Khan, Ismail Yaacob, Taiyuddin Bakar, Sheila Mambo, Arman Graseka dan ramai lagi.

Foto : Sinar Harian & Prokuya Studios