Usahawan sensasi jenama Beautyspells, Norsidayati Mustari yang sebelum ini pernah mencetuskan viral selepas memuat naik video ‘renjis’ air pada kereta baru yang dibelinya pada majlis doa selamat memilih untuk tidak mahu memanjangkan isu berkenaan.

Menurut usahawanita asal Sabah yang mesra disapa Bell ini, dia sedar pelbagai reaksi telah dilemparkan dan dia memohon maaf.

“Takkan belum habis lagi cerita ‘renjis’ air di kereta itu. Sana sini komen sampai di pelbagai kumpulan sembang di Facebook. Hingga ada yang cakap ia amalan syikin… bidaah.

“Saya memahami apa yang dipaparkan dalam video itu mengundang kecaman dan jatuh salah untuk segelintir orang. Saya bagaimanapun memohon maaf kerana tak berniat apa-apa. Saya akui jahil ilmu agama.

“Tujuan buat begitupun kerana air yang disiram hasil bacaan, doa dan selawat dari seorang ustaz. Ia bersempena dapat kereta baharu. Ini kereta kereta lama saya berdepan kemalangan sebelum ini. Saya menyiram air sebenarnya bukan merenjis,” katanya.

Tambah Sis Bell lagi, dia tidak mengambil hati mana-mana komen yang mengguris hati atau disifatkan kasar.

“Lagipun kita sudah nak puasa dan sambut raya. Salam perkenalan daripada saya. Mana tahu, terjumpa mana-mana kita boleh jadi kawan atau ejen. Boleh juga saya berikan hadiah,” katanya lagi.

Terdahulu, video ‘merenjis’ air pada kereta mewah yang dikongsikan di TikTok dan Instagram yang sudah ditonton ratusan ribu kali itu ditempelak seolah-olah ia amalan bidaah oleh segelintir netizen.

“Takkan Belum Habis Lagi,” – Sis Bell Minta Maaf Isu Renjis Air Selawat Pada Kereta Mewah, Tegaskan Tiada Istilah ‘Pijak’ Agen “Takkan Belum Habis Lagi,” – Sis Bell Minta Maaf Isu Renjis Air Selawat Pada Kereta Mewah, Tegaskan Tiada Istilah ‘Pijak’ Agen

IKLAN

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bell Mustari (@bell_mustari)

Dalam pada itu, Bell, 33, tidak mahu memandang ke belakang sebaliknya optimis untuk menggegarkan Borneo khsusnya dan membangkitkan semangat berniaga menerusi rangkaian jenamanya lebih penting berbanding hal lain.

Malah, Sis Bell juga mahu menepis wujudnya situasi pengasas atau pemilik produk ‘memijak’ ejen demi kaya seorang diri.

“Tiada istilah saya ‘pijak’ ejen untuk hidup kaya. Atau wujud senario ejen yang selama ini memberi kekayaan kepada saya. Tapi saya mahu buktikan, jika boleh kaya beramai-ramai atau ‘berjemaah’ kenapa perlu kaya sendirian.

“Malah, saya sama sekali mahu membangkitkan semangat semua orang Borneo untuk berusaha ke arah kehidupan yang selesa. Saya mahu memimpin tangan untuk berjaya dan kaya sama-sama,” katanya.

Dia pada masa sama bersyukur atas apa yang dilakukan memberikan peluang rezeki dan manfaat kepada orang lain.

IKLAN

“Ada ‘reseller’ yang dulu tinggal atas jambatan, tapi sekarang sudah mampu memiliki tanah dan membangunkan rumah. Ada ejen yang tak tahu membaca dan menulis selain tak pandai guna media sosial, kini hidup berjaya dengan bantuan kami.

“Jadi saya tekankan, memang tak ada istilah saya kaya seorang diri. Selagi boleh bantu, saya tidak akan lokek berkongsi rezeki dan nikmat. Bahkan staf dan ejen umpama keluarga baharu saya. Impian dan kejayaan mereka, nikmat terindah buat saya.

“Tahun lalu ada ejen saya berjaya capai RM2.8 juta jualan setahun. Malah tahun lalu ada lima ejen saya dapat jualan RM1 juta setahun. Empat daripada mereka perempuan dan seorang lelaki. Tahun ini saya sasar mahu 15 ejen pula dapat sasaran sejuta setahun ,” katanya.

Kata Sis Bell, melihat kejayaan ejen selama ini umpama mengimbas kembali usahanya sekitar 9 tahun lalu membangunkan Beautyspells menerusi rangkaian produk losyen pemutih kulit.

“Saya bermula dari zero. Dulu ‘pejabat kecil’ hanya bertemankan meja makan dan tanpa staf. Saya juga berusaha tanpa disaksikan ibu bapa kerana yatim piatu. Saya bangkit tanpa bimbingan sesiapa.

“Sebab itu usaha membantu ejen saya kira seperti melihat diri sendiri sewaktu dulu. Bantuan dan bimbingan saya hulurkan mungkin tidak sebesar mana. Tapi bagi ejen, sangat besar dan bernilai.

IKLAN

“Ada yang selama ini nak beli beras tak mampu, banyak berhutang, gaji suami tak cukup. Anak minta beli ayam goreng (KFC) pun tak mampu. Tapi kini, semua senario dan hidup dalam ‘kegelapan’ itu mampu diatasi. Bersama empayar niaga saya, ia seperti memberi sinar harapan buat ramai orang,” katanya.

Dalam masa sama, jenama ini buat kali kedua akan menganjurkan Beautyspells Success Night di tiga lokasi dan tarikh berbeza yang menelan kos RM1.2 juta.

“Takkan Belum Habis Lagi,” – Sis Bell Minta Maaf Isu Renjis Air Selawat Pada Kereta Mewah, Tegaskan Tiada Istilah ‘Pijak’ Agen “Takkan Belum Habis Lagi,” – Sis Bell Minta Maaf Isu Renjis Air Selawat Pada Kereta Mewah, Tegaskan Tiada Istilah ‘Pijak’ Agen “Takkan Belum Habis Lagi,” – Sis Bell Minta Maaf Isu Renjis Air Selawat Pada Kereta Mewah, Tegaskan Tiada Istilah ‘Pijak’ Agen

“Saya buat di tiga lokasi berbeza ini bagi memudahkan ejen yang datang dari latar belakang berbeza. Ada yang kali pertama nak masuk hotel dan beli tiket penerbangan.

“400 penerima (ejen) akan diraikan dan menerima ganjaran emas berjumlah keseluruhan RM380,000 serta wang tunai RM510,000 yang dihias dalam bentuk jambangan bunga. Ia jambangan bunga wang betul dan bukan palsu seperti digembar-gemburkan sebelum ini,” katanya.

Tahun ini, jenama berkenaan turut optimis mensasarkan untuk menjual 500,000 unit losyen.

Untuk berita terkini hiburan dalam dan luar negara. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Media Hiburan, klik di sini

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI