“Tak Sempat Mengadap Arwah Kakak Saya Yang Satu Ini,”- Noraniza Idris Kenang Memori

Noraniza Idris berkongsi pengalamannya saat kehilangan kakak tercinta, Norlidah Idris dua tahun lalu.

Dia memaklumkan perkara itu di laman Instagramnya bagi mengingati pemergian kakaknya kesayangannya tu.

“16.10.2016 – 16.10.2018. 1.30 tghari. 2 tahun genap hari ini. Arwah akak pergi temui Pencipta.

“Ingat lagi. Balik weekend tu terus jenguk akak dulu kat katil hospitalnya. Teringat nak massage kaki. Mula melangkah nak keluar. Hati berdetik “eh tak cakap dgn akak ke..?” Sy pandang belakang kat katil akak, akak memang sedang tido yg panjang tanpa respon seperti biasa.

“Tak cukup kena juga datang cakap kat telinga dia. Sy pegang tgnnya sy bisik kat telinga akak, “ani nak keluar kejap esok ani dtg ya kak..” dah salam tangan dia sy keluar.

“Malam di bilik hotel kami menginap, selepas solat isyak, kami baca yasin utk akak. Semoga Allah permudahkan semua urusannya. Doktor nak jumpa keluarga jam 10 pagi esok, Ahad.

IKLAN

“Sy paling tua perempuan yg ada. @schasaharudin bgtau, jam 10 diubah jam 2 ptg. Pagi tu dah siap awal, kami lencong kan haluan ke kedai makan tak jauh dr hospital.

“Sepanjang makan jam 12.30 tgh, cuaca dr panas jd redup dan berangin. Gerimis mula turun. Kami ubah tempat duduk ke dalam supaya tak kena tempias. Lepas makan stuck ribut sekuat2 nya dgn hujan lebat tanpa sebab.

“Tiba2 berhenti & cuaca tenang semula. Hp berbunyi. Syasya anak akak call dlm keadaan bingung menangis lihat dada mama yg sgt lemah. Tanpa buang masa kami pecut ke hospital.

“Sampai di katil akak, bertutup dgn tirai. Syasya keluar dgn tenang syasya bgtau mama dh takda. Sy tak sempat mengadap arwah kakak sy yg satu ini. Sy cuma bersyukur berkesempatan membantu dia dari sudut yang lain.

“Menjaga dia buat sementara di katil hospital dgn bekalkan doa2 utk nya. Terima kasih suami sy yg banyak membimbing kami anak beranak. Syukur sy ke hadrat Allah, kerana akak tidak pergi tanpa doa2 kami di telinganya.

“Syasya sempat bisikkan kalimah syahadah di telinga akak sebelum tarikan nafas terakhir. Alhamdulillah.. semoga akak sentiasa tenang di alam sana dan ditempatkan bersama golongan beriman pilihan terbaikNya. Amin Ya Rabbal Alamin.

IKLAN

“AlFatihah untuk arwah akak sy yg telah pergi ke rahmatullah pada umur 53 tahun, hari Ahad jam 1.30 tghari di Hospital Kluang.

“AL FATIHAH. Norlidah Bte Haji Idris. 1963-2016,” tulisnya.

View this post on Instagram

16.10.2016 – 16.10.2018 1.30 tghari . 2 tahun genap hari ini. Arwah akak pergi temui Pencipta. Ingat lagi. Balik weekend tu terus jenguk akak dulu kat katil hospitalnya. Teringat nak massage kaki. Mula melangkah nak keluar. Hati berdetik “eh tak cakap dgn akak ke..?” Sy pandang belakang kat katil akak, akak memang sedang tido yg panjang tanpa respon seperti biasa. Tak cukup kena juga datang cakap kat telinga dia. Sy pegang tgnnya sy bisik kat telinga akak, “ani nak keluar kejap esok ani dtg ya kak..” dah salam tangan dia sy keluar. Malam di bilik hotel kami menginap, selepas solat isyak, kami baca yasin utk akak. Semoga Allah permudahkan semua urusannya. Doktor nak jumpa keluarga jam 10 pagi esok, Ahad. Sy paling tua perempuan yg ada. @schasaharudin bgtau, jam 10 diubah jam 2 ptg. Pagi tu dah siap awal, kami lencong kan haluan ke kedai makan tak jauh dr hospital. Sepanjang makan jam 12.30 tgh, cuaca dr panas jd redup dan berangin. Gerimis mula turun. Kami ubah tempat duduk ke dalam supaya tak kena tempias. Lepas makan stuck ribut sekuat2 nya dgn hujan lebat tanpa sebab. Tiba2 berhenti & cuaca tenang semula. Hp berbunyi. Syasya anak akak call dlm keadaan bingung menangis lihat dada mama yg sgt lemah. Tanpa buang masa kami pecut ke hospital. Sampai di katil akak, bertutup dgn tirai. Syasya keluar dgn tenang syasya bgtau mama dh takda. Sy tak sempat mengadap arwah kakak sy yg satu ini. Sy cuma bersyukur berkesempatan membantu dia dari sudut yang lain. Menjaga dia buat sementara di katil hospital dgn bekalkan doa2 utk nya. Terima kasih suami sy yg banyak membimbing kami anak beranak. Syukur sy ke hadrat Allah, kerana akak tidak pergi tanpa doa2 kami di telinganya. Syasya sempat bisikkan kalimah syahadah di telinga akak sebelum tarikan nafas terakhir. Alhamdulillah.. semoga akak sentiasa tenang di alam sana dan ditempatkan bersama golongan beriman pilihan terbaikNya. Amin Ya Rabbal Alamin . AlFatihah untuk arwah akak sy yg telah pergi ke rahmatullah pada umur 53 tahun, hari Ahad jam 1.30 tghari di Hospital Kluang. . AL FATIHAH Norlidah Bte Haji Idris 1963-2016 . #prayfornorlidahhjidris?

A post shared by Noraniza Idris (@noraniza_idris) on

ALLAHU, kehilangan orang tersayang bukanlah sesuatu yang mudah, tentunya ia amat menyakitkan dan pasti akan terbit rasa kesal di hati jika tidak sempat bertemu buat kali terakhir.

Perkongsian Noraniza ini sangat memberi kesan, setiap yang hidup itu pasti akan mati. Apa-apapun, MH harap agar netizen selepas ini lebih menghargai orang-orang tersayang ya!