Menerusi Nona, ibu kepada penyanyi One Nation Emcees, Mimi Fly iaitu Ramlah Md Jalee ini layak digelar Superwoman atas kehebatannya menguruskan rumah tangga dan tiga anak.

Tidak pernah menanggap kekurangan diri sebagai halangan, walaupun telah kematian suami, namun dia tetap cekal meneruskan perjuangan.

Lebih menakjubkan, dia yang dilahirkan tanpa sepasang kaki ini dinobatkan sebagai penerima Anugerah Ibu Gemilang 2018.

“Dengan keadaan saya yang tidak dapat berjalan dan terpaksa berkerusi roda, memanglah satu cabaran besar untuk menguruskan anak-anak semasa kecil.

“Cuma cara saya mendukung anak-anak, memasak, memandu, menaiki tangga dan keluar bekerja berbeza berbanding ibu-ibu lain.

IKLAN

“Saya terpaksa membawa anak-anak ke rumah pengasuh dengan kereta kerana saya bekerja manakala suami pula seorang ahli perniagaan.

“Saya tak pernah salahkan sesiapa dengan keadaan saya seperti ini. Saya percaya, Allah SWT berikan kelebihan dan kekurangan untuk setiap makhlukNya. Dalam kehidupan ini, saya melihat ada keadaan orang yang lebih teruk daripada saya,” katanya seperti yang dipetik.

IKLAN

Punya kelulusan dalam bidang Penulisan Kreatif dan Deskriptif dari Universiti Malaya, jelasnya, dia harus berdikari untuk meneruskan kehidupan yang serba mencabar ini.

“Saya membuktikan, walaupun seorang wanita Orang Kurang Upaya (OKU), kesedaran untuk menjaga diri sendiri menjadi paksi agar saya terus berusaha untuk mengharungi kehidupan yang penuh ranjau ini.

IKLAN

Saya harus berdikari tanpa mengharapkan sesiapa.

Jika saya tidak menolong diri sendiri, siapa yang sanggup membantu saya buat selamanya? Jadi saya harus kuat dan sentiasa positif,” ulasnya lagi.

Kemunculan Ramlah menerusi segmen Gegar Vaganza bersama Mimi nyata membuka mata netizen apabila melihat keazaman wanita hebat ini membesarkan anak-anaknya.

Sumber : Nona & Instagram Mimi

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI