Walaupun sudah hampir 15 tahun usia lagenda filem Puteri Gunung Ledang (PGL) ditayangkan termasuk dipersembah dalam versi teater, namun ia nyata masih mekar dalam ingatan para pencintanya.

Filem yang pernah mencipta fenomena ini pernah dipentaskan beberapa kali bermula sekitar tahun 2006 dulu.

Menurut pengarah dan penerbit, Puan Sri Tiara Jacquelina, bintang ini memaklumkan dia bakal mengadakan teater muzikal PGL edisi terkini, Julai tahun hadapan.

Kongsi pengarah berusia 52 tahun ini lagi, teater muzikal ini diadakan bagi mengubati rindu penonton yang masih berminat untuk menonton kembali pementasan kisah lagenda berkenaan.

Bagaimanapun, Tiara akui untuk merealisasikan pementasan ini bukan satu perkara mudah.

“Memang tertekan hampir setiap hari menjadi igauan sebab kita tak tahu macam mana orang akan bandingkan ia. Akan tetapi, saya harap penonton akan menerima dengan baik.

IKLAN

“Kita pun kena move on…saya pun tak akan sampai umur 70 tahun pun nak jadi puteri lagi kan? Tapi saya rasa wajar untuk cerita Puteri Gunung Ledang ini diceritakan turun temurun.

“Bersama pelakon baru supaya ia segar sentiasa untuk genarasi muda. Bagi yang dah menonton dulu misalnya, mereka akan bawa pula anak-anak untuk tonton PGL versi baru supaya lagendanya akan berterusan.

“Supaya anak-anak kita membesar tidak sahaja kenal Cinderella, Moana…” kongsi Tiara bersama MH.

IKLAN

Selain itu, ibu kepada dua orang cahaya mata ini berkata, dia kini rancak mencari pelapis pelakon baru untuk memegang watak Puteri dan Hang Jebat dalam pementasan berkenaan.

“Kita buka uji bakat untuk semua dan kepada yang bergelar pelakon ataupun penyanyi digalakkan sebab ini merupakan peluang satu dalam seribu.

“Saya harap semua tak segan silu untuk cuba kalau tak bila lagi you nak berlakon jadi Hang Tuah atau Puteri.

IKLAN

“Terbuka sama ada pelakon lama atau baru asalnya boleh ‘fit’ dengan wataknya” katanya lagi.

Terdahulu, Tiara ditemui di Trusmuda Hall, MaTiC, Kuala Lumpur, pada Selasa.

Sekadar informasi, sesi uji bakat bakal dijalankan secara online menerusi laman media sosial Instagram rasmi, @enfinitimy.

 

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI