“Semua Anak-Anak Saya Mati Begitu Sahaja,” – Wanita Ini Mahu Bunuh Diri, Perkongsian Mizz Nina Usik Hati

Sebak di dada membaca perkongsian Mizz Nina mengenai mangsa perang Syria yang kehilangan semua anak-anak akibat bom yang dijatuhkan regim Israel.

Ulang siar daripada posting Cinta Syria Malaysia ini menggambarkan keadaan mangsa perang yang kehilangan semua anak-anak dan hampir tidak siuman kerana tidak mampu menerima hakikat.

“#Repost @cintasyriamalaysia

“Anak saya tercampak depan saya. Saya berlari ambil dia dan kemudian saya bangun, saya tak tahu saya di mana. Semua anak-anak saya mati begitu sahaja. Semua.”

“Kata seorang ibu yang kami duk bersembang. Kini dia memeluk anak-anak saudaranya yang masih hidup. Kata wanita yang bersama duduk dengan beliau, selepas beberapa tahun barulah kawannya itu siuman dan kembali normal.

“Trauma terhadap kehilangan ahli keluarganya itu terlalu kuat dan menjadikannya kerap rasa nak bunuh diri dan mahu ikut mati.

“Beliau antara yang terselamat dari bom-bom yang dijatuhkan rejim. Yang mana memang mereka sengaja meletupkan kampung-kampung tanpa sikit pun belas kasihan.

“Kini mereka tinggal di dalam khemah-khemah selama 8 tahun ini.

“Makan hanya bergantung kepada sumbangan, pakaian serta kelengkapan di dalam khemah juga begitu,” kongsinya.

Malah, Aidiladha yang bakal menjelang ini merupakan satu-satunya peluang bagi mereka menikmati hidangan daging hasil sumbangan masyarakat.

IKLAN

Untuk raya haji ini, itulah satu-satunya waktu yang mereka akan dapat menikmati daging dalam setahun. Sebungkus daging yang kita beri itu merupakan nikmat paling besar kepada mereka.

“Itulah bahagia yang kita dapat beri dengan mengerjakan ibadah korban di Syria dan Kem-Kem Pelarian Syria di Turki.

“Sungguh, membahagiakan mereka walau sesaat merupakan sebuah kepuasan di hati kita semua.

“Pembayaran boleh terus di bank in kan ke Akaun Rasmi Persatuan Cinta Syria Malaysia:

Maybank: 562834640983

ATAU

Pembelian kambing atau sumbangan projek qurban secara atas talian di:

http://bit.ly/ProjekQurbanCSM

http://bit.ly/ProjekQurbanCSM

SASARAN : 250 EKOR KAMBING

HARGA : RM1000 (SEEKOR)

Inboxkan maklumat berikut ke emel kami – cintasyriamalaysia@gmail.com:

1) Nama penyumbang:

IKLAN

2) Nama yang ingin diniatkan untuk Qurban atau Akikah (jika berlainan dari penyumbang):

3) Jumlah kambing:

4) Bukti (resit) bayaran penyertaan.

“Sebarang pertanyaan boleh dirujuk di whatsapp: HQ kami di +01136852190

“Ayuh! Juga jemput share ya! Mana tahu ada saudara atau kawan kita mahu menunaikan korban juga,” tulisnya panjang lebar.

View this post on Instagram

#Repost @cintasyriamalaysia ・・・ “Anak saya tercampak depan saya. Saya berlari ambil dia dan kemudian saya bangun, saya tak tahu saya di mana. Semua anak-anak saya mati begitu sahaja. Semua.” . Kata seorang ibu yang kami duk bersembang. Kini dia memeluk anak-anak saudaranya yang masih hidup. Kata wanita yang bersama duduk dengan beliau, selepas beberapa tahun barulah kawannya itu siuman dan kembali normal. . Trauma terhadap kehilangan ahli keluarganya itu terlalu kuat dan menjadikannya kerap rasa nak bunuh diri dan mahu ikut mati. . Beliau antara yang terselamat dari bom-bom yang dijatuhkan rejim. Yang mana memang mereka sengaja meletupkan kampung-kampung tanpa sikit pun belas kasihan. . Kini mereka tinggal di dalam khemah-khemah selama 8 tahun ini. . Makan hanya bergantung kepada sumbangan, pakaian serta kelengkapan di dalam khemah juga begitu. . Untuk raya haji ini, itulah satu-satunya waktu yang mereka akan dapat menikmati daging dalam setahun. Sebungkus daging yang kita beri itu merupakan nikmat paling besar kepada mereka. . Itulah bahagia yang kita dapat beri dengan mengerjakan ibadah korban di Syria dan Kem-Kem Pelarian Syria di Turki. . Sungguh, membahagiakan mereka walau sesaat merupakan sebuah kepuasan di hati kita semua. . Pembayaran boleh terus di bank in kan ke Akaun Rasmi Persatuan Cinta Syria Malaysia: Maybank: 562834640983 . ATAU . Pembelian kambing atau sumbangan projek qurban secara atas talian di: . http://bit.ly/ProjekQurbanCSM http://bit.ly/ProjekQurbanCSM . SASARAN : 250 EKOR KAMBING HARGA : RM1000 (SEEKOR) . Inboxkan maklumat berikut ke emel kami – cintasyriamalaysia@gmail.com: . 1) Nama penyumbang: 2) Nama yang ingin diniatkan untuk Qurban atau Akikah (jika berlainan dari penyumbang): 3) Jumlah kambing: 4) Bukti (resit) bayaran penyertaan. . Sebarang pertanyaan boleh dirujuk di whatsapp: HQ kami di +01136852190 . Ayuh! Juga jemput share ya! Mana tahu ada saudara atau kawan kita mahu menunaikan korban juga.

A post shared by Shazrina Azman (@officialmizznina) on

Mari bersama-sama memberi kebahagiaan kepada mereka yang memerlukan.

Semoga dengan pertolongan kita, beban yang dipikul dapat diringankan.

Foto : Instagram Mizz Nina