Jangan salah sangka dengan menyatakan penyanyi hebat ini kejam orangnya, dia bukanlah menghantar ibunya, Patricia Carey, ke pusat jagaan orang tua yang biasa. Sebaliknya, pusat jagaan orang tua tersebut merupakan sebuah pusat jagaan bertaraf lima bintang lengkap dengan pelbagai fasiliti dan kemudahan yang terletak di West Palm Beach, Florida.

Memetik laporan The New York Post, pusat jagaan tersebut menelan belanja bayaran bulanan sebanyak USD 5’400 atau kira-kira RM22,000. Bayaran tersebut merangkumi sarapan dan makan malam termasuklah pelbagai aktiviti seperti kelas senaman, kolam renang, pengangkutan dan juga khidmat pembersihan bilik mingguan.

Selepas Hantar Ke Pusat Jagaan Orang Tua, Mariah Carey Jual Rumah Ibunya Kerana Sudah Lama Terbiar

Berusia 84 tahun, ibu kepada penyanyi lagu My All ini sudah terlalu tua untuk menguruskan rumahnya sendiri. Setelah menghantar ibunya ke pusat jagaan tersebut, rumah yang selama ini diduduki ibunya terbiar begitu sahaja tanpa jagaan. Oleh itu dia mengambil keputusan untuk menjualnya.

Menurut laporan The New York Post lagi, rumah tersebut dibeli oleh Mariah Carey pada tahun 1994 untuk ibunya pada harga USD419’000. Terletak di North Salem, New York rumah itu telah pun mempunyai pembeli selepas tiga minggu disenaraikan untuk jualan pada Julai lalu.

Selepas Hantar Ke Pusat Jagaan Orang Tua, Mariah Carey Jual Rumah Ibunya Kerana Sudah Lama Terbiar

Terjual pada harga USD757’444 lebih USD250’000 berbanding harga asal. Rumah bersaiz sederhana itu memiliki empat bilik tidur dan tiga bilik air.

IKLAN

Tindakan Mariah menghantar ibunya ke pusat penjagaan jauh dari rumahnya bersebab.

Ini bukanlah perkara baharu, menurut sumber hubungan ibu dan anak ini renggang sejak tahun 2001 apabila ibunya menelefon 911 selepas Carey didakwa mengalami kesihatan mental ketika jelajah promo untuk filem “Glitter.” Namun begitu dia tidak mengabaikan tanggung jawab sebagai anak dalam menyediakan keperluan kepada ibunya.

Selepas Hantar Ke Pusat Jagaan Orang Tua, Mariah Carey Jual Rumah Ibunya Kerana Sudah Lama Terbiar

Selain itu hubungan di antara Mariah Carey dan keluarganya lebih tegang apabila kakak dan abangnya bertindak menyaman diva tersebut ekoran penerbitan buku memoir ‘The Meaning of Mariah Carey’. Dalam laporan The Guardian, mereka menyatakan kandungan yang ditulis di dalam buku tersebut tidak benar dan berunsur fitnah sehingga menyebabkan tekanan emosi.

IKLAN

Dalam satu temubual bersama Oprah Winfrey sejurus pelancaran bukunya itu, penyanyi tersebut menyatakan yang dia tidak akan bertindak begitu jika bukan disebabkan keluarganya. Ucap ibu kepada dua cahaya mata ini, “Saya tidak akan ke bertindak begitu sekiranya saya tidak dilayan seperti mesin ATM yang memakai rambut palsu.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mariah Carey (@mariahcarey)

Sumber: (1), (2), (3)

IKLAN