Pelakon dan usahawan, Rozita Che Wan atau Che Ta mengakui kehidupannya kini cukup bermakna sejurus meniti usia 50 tahun yang disambut pada 9 Mac lalu.

Lebih manis, sambutan hari jadinya disusuli dengan kediaman rumah baharu yang dikatakan bernilai hampir RM10 juta, terletak di Kota Damansara, Petaling Jaya.

Penantian empat tahun menghuni rumah jenis banglo itu akhirnya tercapai selepas menghadapi beberapa masalah termasuk kontraktor pembinaan menghilangkan diri.

Sejurus Meniti Usia 50 Tahun, Rozita Che Wan Akhirnya Diami Banglo RM10 juta?

Sejurus Meniti Usia 50 Tahun, Rozita Che Wan Akhirnya Diami Banglo RM10 juta? Sejurus Meniti Usia 50 Tahun, Rozita Che Wan Akhirnya Diami Banglo RM10 juta?

“Tak dapat saya gambarkan perasaan menyambut ulang tahun kali ini. Tambah pula dapat masuk rumah baharu. Bukan sekecil anak jumlah saya laburkan untuk rumah ini.

“Kena tipu dengan beberapa kontraktor pembinaan lagi. Kemudian kita diuji dengan pandemik COVID-19, jadi proses pengubahsuaian rumah itu pun tertangguh.

“Tapi kini, saya bersyukur semuanya berakhir. Nak pula, Ramadan dan Syawal bakal disambut umat Islam tak lama lagi. Dapat masuk rumah baharu ini, kira hadiah paling terindah buat saya,” katanya.

Rumah banglo berkenaan tidak hanya didiami Che Ta bersama suami, Zain Saidin dan tiga anaknya.

IKLAN

Malah keputusan pelakon drama Kiah Pekasam itu  yang mengajak ibu dan ibu mentuanya untuk tinggal bersama adalah yang terbaik.

Sejurus Meniti Usia 50 Tahun, Rozita Che Wan Akhirnya Diami Banglo RM10 juta? Sejurus Meniti Usia 50 Tahun, Rozita Che Wan Akhirnya Diami Banglo RM10 juta? Sejurus Meniti Usia 50 Tahun, Rozita Che Wan Akhirnya Diami Banglo RM10 juta?

“Zain sendiri terkejut dan tak sangka saya nekad mengajak ibunya tinggal bersama. Tak ketinggalan teman rapat saya pun ada yang berperasaan sama.

“Lagipun mak mentua saya tinggal seorang diri selepas cucunya yang juga anak Sasha Saidin berpindah ke luar negara. Jadi saya fikir tak salah ajaknya duduk sekali di rumah baharu.

“Keadaan kesihatannya kebelakangan ini pun tak bagus selepas menjalani pembedahan. Setidak-tidaknya ada yang melihat dan membantunya apabila tinggal sekali,” katanya lagi.

Pengasas bersama empayar perniagaan Inai Che Ta itu berkata Zain pada awal bimbang ibunya menjadi beban.

IKLAN

“Saya tak pernah berfikir begitu terhadap sesiapapun yang berada di bawah tanggungan ini. Saya percaya kadang-kadang Allah beri rezeki kita melalui orang lain.

“Dia pun tak cerewet dan mudah diurus. Di usianya 76 tahun, dia makan apa saja yang dihidangkan. Orang tua  makan banyak mana sangat pun. Malah dia enggan menyusahkan saya termasuk pembantu rumah.

“Selama ini, masa tinggal dengan cucunya (anak Sasha Saidin), dia memang sangat kuat dan kental. Dialah yang memandu kereta menghantar cucu ke sekolah, kelas taekwondo dan  membeli barangan harian.

“Tapi sejak kesihatannya terganggu selepas terjatuh dan pinggulnya retak hingga terpaksa jalani pembedahan, dia seakan lemah,” katanya.

Tahun ini, Che Ta menganjurkan majlis santai bertemakan ‘menuju ke syurga’ yang dihadiri keluarga, teman akrab dan pendakwah bebas, Ustaz Syamsul Debat di sebuah premis terkemuka di ibu kota.

Sejurus Meniti Usia 50 Tahun, Rozita Che Wan Akhirnya Diami Banglo RM10 juta? Sejurus Meniti Usia 50 Tahun, Rozita Che Wan Akhirnya Diami Banglo RM10 juta? Sejurus Meniti Usia 50 Tahun, Rozita Che Wan Akhirnya Diami Banglo RM10 juta?

IKLAN

“Tak ada apa lagi yang saya nak kejar. Selagi  kuat, insya-Allah saya akan berusaha sehabis baik menjadi isteri, ibu dan anak yang baik. Saya takkan putus membahagiakan mereka yang disayangi.

“Jadi wanita ini kena rajin dan bercita-cita tinggi. Saya pun kena ada keutamaan kepada diri sendiri. Saya kena sedikit berkira untuk diri sendiri, jangan penyegan dan terlalu berserah.

“Cuma kawan akrab bimbang saya kuat bekerja dan tak ada masa berehat. Saya pun bukan makin muda dan bergetah. Jadi kenalah jaga kesihatan di usia emas ini,” katanya lagi.

Mengenai kejutan hadiah hari lahir mengerjakan umrah tajaan teman niaganya, Anas Zahrin, Che Ta belum dapat memberikan kata putus bila boleh berangkat ke Tanah Suci Makkah.

“Awalnya, saya bercadang nak menunaikan umrah sewaktu sambutan ulang tahun kelahiran tahun ini. Tapi tak menjadi kenyataan atas beberapa sebab.

“Mungkin masa terbaik kalau diizinkan, saya nak ajak suami bersama ke sana pada 10 terakhir Ramadan. Harap niat itu dipermudahkan,” katanya.

Che Ta juga bakal terbabit mengacarakan program masakan, Rasa tak lama lagi.

Untuk berita terkini hiburan dalam dan luar negara. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Media Hiburan, klik di sini

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI