Beberapa tahun lalu, penceramah selebriti, Ustaz Hanafi dilaporkan menghidap kanser limfoma tahap empat.

Namun begitu, siapa sangka Ustaz Hanafi kini dilihat sudah beransur pulih berkat kesabaran dan ikhtiarnya melawan penyakit berbahaya itu.

Menerusi sebuah video yang dikongsikan di laman Facebook, Ustaz Hanafi telah menceritakan pegalamannya berdepan penyakit kronik berkenaan.

“Bila saya disahkan mengidap penyakit kanser, saya ucap syukur kepada Allah. Kenapa saya sebut Alhamdulillah? Kerana ia akan buat hati saya jadi lapang. 

IKLAN

“Syukurlah walau diberi penyakit kanser, mungkin itu adalah tiket kita untuk ke syurga. Syukurlah walau tangan dipotong, lidah dipotong, pembedahan, radioterapi atau kimoterapi. Jangan lupa untuk bersyukur,” katanya.

Dalam pada itu, Ustaz Hanafi turut meminta supaya kita selalu bersangka baik kepada Allah walaupun diuji dengan dugaan berat.

“Selain syukur, kita juga harus bersangka baik kepada Allah. Solatlah walau duduk terbaring di katil. Solatlah dimana anda berada. Guna isyarat mata pun takpa,” ujarnya lagi.

IKLAN

Di ruangan komen, rata-rata netizen kagum dengan keazaman yang ditunjukkan Ustaz Hanafi untuk melawan penyakit kronik itu.

“Sakit Kanser Mungkin Tiket Kita Ke Syurga,”- Syukur! Ustaz Hanafi Lawan Kanser Lifoma Tahap 4, Dedah Ini Cara Tersendiri Lawan Penyanyi Kronik Itu

IKLAN

“Sakit Kanser Mungkin Tiket Kita Ke Syurga,”- Syukur! Ustaz Hanafi Lawan Kanser Lifoma Tahap 4, Dedah Ini Cara Tersendiri Lawan Penyanyi Kronik Itu

Alhamdulillah, syukur! Tiada yang mustahil di dunia ini jika berusaha dan bertawakal. Dikesempatan ini MH doakan, semoga Ustaz Hanafi sentiasa diberi kesembuhan seterusnya dapat meneruskan usaha dakwahnya itu.

Foto: Facebook Ustaz Hanafi

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI