Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz telah pun membentangkan Bajet 2023 di Dewan Rakyat pada Jumaat.

Dalam pembentangan tersebut, Tengku Zafrul antara lain mengumumkan peruntukan sebanyak RM177 juta akan disalurkan buat sektor kreatif.

Perkhabaran tersebut merupakan berita gembira buat para penggiat seni dan ia disambut baik Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan KRU, Datuk Norman Abdul Halim.

Menurut Norman, peruntukan sebanyak RM50 juta untuk Dana Penerbitan Filem Kenegaraan (Dekan) bagi memacu industri kreatif tempatan adalah satu langkah terbaik dilakukan kerajaan.

“Hari ini (semalam) merupakan hari gembira buat penggiat seni atas usaha kerajaan memperuntukkan dana Dekan RM50 juta.

IKLAN

“Insya-Allah, negara kita dapat memperbanyakkan lagi kisah-kisah khusus berkaitan sejarah negara, sekali gus menyemarakkan jati diri penonton,” katanya menerusi satu kenyataan media.

Pada masa sama, Norman turut memuji usaha kerajaan merangsang pembangunan program merakyatkan seni, budaya dan warisan di peringkat akar umbi dengan peruntukan berjumlah RM25 juta.

“Dana disediakan untuk seni dan budaya merupakan penghargaan kepada karyawan tanah air dan penggiat seni bagi memperkayakan khazanah warisan tanah air.

IKLAN

“Berita ini juga pasti membawa khabar positif kepada industri kreatif dalam memperkayakan lagi warisan budaya negara kita, secara tidak langsung mengangkat nama Malaysia ke tahap global,” ujarnya.

Tengku Zafrul turut mengumumkan kerajaan juga menyediakan Dana Kandungan Digital berjumlah 102 juta ringgit bagi memasarkan produk penggiat seni dan menggalakkan penghasilan lebih banyak karya kreatif dan malar segar.

IKLAN

Bukan setakat itu, sumbangan kepada Tabung Komuniti Filem dan Pembangunan Filem Kenegaraan di bawah FINAS akan diberi potongan cukai.

Kerajaan juga bersetuju mengecualikan duti import dan cukai jualan ke atas peralatan studio dan produksi penggambaran.

Terdahulu, Bajet 2023 adalah berjumlah RM372.3 bilion. Jumlah itu meningkat RM40.2 bilion berbanding RM332.1 bilion yang diperuntukkan bagi 2022.

Untuk berita terkini hiburan dalam dan luar negara. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Media Hiburan. Klik di sini.

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI