Raih 318,943 Undian, Nicol David Atlet Terunggul Sepanjang Zaman, Legenda Tarik Tali Ireland James Kehoe Di Tempat Kedua!

Sekali lagi mencipta kejayaan tersendiri, bekas ratu skuasy negara, Datuk Nicol David berjaya meraih Anugerah Atlet Terunggul Sepanjang Zaman Sukan Dunia selepas mendapat undian sebanyak 318,943.

Pemegang takhta pemain nombor satu dunia selama sembilan tahun itu berjaya mengetepikan James Kehoe iaitu legenda tarik tali Ireland yang mendapat sebanyak 113,120 undian.

Memetik Harian Metro, jaguh powetlifting Ukraine, Larysa Soloviova pula berada di kedudukan ketiga selepas meraih 80,790 undian.

IKLAN

Bekas atlet kelahiran Pulau Pinang berusia 37 tahun itu bersaing dalam undian dalam talian dengan 23 calon lain mewakili sukan masing-masing dalam sejarah 40 tahun temasya sukan itu (1981 hingga 2017).

Difahamkan, undian mulai dibuka sejak 8 Januari lalu namun bermula 20 Januari, hanya 10 atlet dengan undian tertinggi terus bersaing bagi anugerah berkenaan.

Pada edisi 2019, anugerah itu dimenangi pemain hoki dari India, Ritu Pani.

Anugerah itu dianjurkan Persatuan Sukan Dunia Antarabangsa (IWGA) sebagai sambutan ulang tahun ke-40 sukan dunia.

IKLAN

Penganjuran anugerah itu bertujuan memilih atlet terbaik sepanjang zaman yang pernah beraksi dalam mana-mana edisi sukan dunia yang diadakan buat pertama kalinya di Santa Clara, Amerika Syarikat pada 1981.

Sumber: Harian Metro