Pengacara Iesya Toh berkongsi maklumat akan perintah terbaru berkait dengan pelaksanaan solat berjemaah sewaktu Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB).

Jelasnya hanya 12 orang jemaah sahaja dibenarkan manakala golongan pesakit berisiko, warga emas berusia 70 tahun ke atas dan kanak-kanak bawah 15 tahun tidak dibenarkan menyertai solat jemaah.

“12org jemaah yg dibenarkan. Sebenarnya new norm ni, byk perubahan, dah dibenarkan hanya mereka yg SIHAT, Xde penyakit BERISIKO, 70tahun ke atas x boleh bjemaah dahulu & 15tahun ke bawah pun x boleh bjemaah dahulu.

“Tak boleh bersalaman.. abis solat, doa & terus balik.

IKLAN

“BALIK RUMAH TERUS! XDE SINGGAH MANA2 DAH.. SAMPAI RUMAH, TERUS MANDI. Sebelum sentuh ahli keluarga yg lain! Itu new norm. ANDA BOLEH DISPLIN?,” jelasnya.

IKLAN

KERAJAAN membenarkan semua masjid, surau Jumaat dan surau terpilih di Wilayah Persekutuan berstatus zon hijau menunaikan solat Jumaat, berjemaah, tarawih dan Aidilfitri ketika tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB).

Namun, buat masa ini hanya jemaah lelaki dibenarkan terlebih dulu menunaikan solat berjemaah berkenaan.

IKLAN

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri berkata, perkara itu diputuskan selepas resolusi Mesyuarat Jawatankuasa Muzakarah Khas Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia yang bersidang 8 Mei lalu sebelum dipersembahkan dan diperkenankan Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dan Raja-Raja Melayu.

Menurutnya bilangan jemaah bagi solat Jumaat dan lain-lain solat berjemaah adalah tidak kurang daripada tiga orang tidak termasuk imam dan tidak lebih daripada 30 orang.

Foto : Instagram Iesya Toh

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI