Selebriti versatil, Roslan Shah akui kecewa dengan tindakan rakan artis, Azwan Ali yang dikatakan bertindak biadap dan tidak menghormati kesucian Kota Mekah.

Roslan memberikan respon tersebut selepas Azwan dikatakan memuat naik ciapan di Twitter yang mempersoalkan tujuaannya ke Mekah sama ada untuk mengerjakan umrah atau melakukan maksiat.

Jelas Roslan, tindakkan Azwan itu bukan sahaja seakan menghina Islam malah boleh memberikan persepsi buruk kepada masyarakat dunia terhadap Tanah Suci, Mekah.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Roslan Shah (@realroslanshah)

“Sebut perkataan Umrah. Umrah tu di lakukan di mana? Tindakkah di Tanah Suci Mekah.

“Tak kisahlah menghina saya tahap bawah kaki sekali pun tetapi perkataan umrah di hadapan itu memberi persepsi buruk terhadap Tanah Suci Mekah. Seolah-olah boleh buat maksiat di Tanah Suci.

“Tidakkah orang asing membaca boleh menimbulkan persepsi buruk boleh buat maksiat ketika beribadah. Sedangkan kita ke Tanah Suci untuk beribadah, bukan maksiat,” tulisnya.

Respon tersebut dikongsikan sendiri oleh selebriti asal Singapura itu menerusi sebuah hantaran di laman Instagram.

IKLAN

“Perkataan ‘Umrah Berjub*r ‘, Itu Satu Penghinaan,”- Persoal Tujuan Umrah, Roslan Shah Anggap Azwan Ali Hina Islam “Perkataan ‘Umrah Berjub*r ‘, Itu Satu Penghinaan,”- Persoal Tujuan Umrah, Roslan Shah Anggap Azwan Ali Hina Islam

Meski pun agak sedih dengan perbuatan tersebut, namun Roslan tetap mendoakan semoga Azwan diberikan kesempatan untuk bertaubat.

“Saya tak boleh terima penghinaan sebesar ini terhadap Tanah Suci. Perkataan ‘umrah berjubor’ tu? Itu satu penghinaan walaupun tanda ‘?’

“Terima kasih Azwan Ali di atas penghinaan ini. Sebenarnya awak bukan hina dan caci saya tetapi awak hina dan caci agama Islam saya.

IKLAN

“Menghina tempat letaknya rumah Allah, Tanah Suci Mekah dan Madinah, Subhannallah, saya sangat sedih untuk penghinaan ini kepada agama saya.

“Semoga Allah SWT memberikan kau ruang untuk bertaubat sebesar-besar bertaubat di atas penghinaan ini,” kongsinya lagi.

Kata Roslan lagi, tujuannya ke Mekah hanyalah untuk mengabdikan diir beribadah dan memanjatkan doa buat kedua ibu pada serta orang-orang di sekelilingnya.

IKLAN

“Lagipun saya tak pernah nak ambil tahu hal orang lain. Saya ke sana untuk perbaiki diri saya dan untuk doakan arwah ibu dan ayah tercinta serta doa untuk ahli keluarga serta sahabat-sahabat dan follower saya sahaja.
Insyallah Doa itu dimakbulkan. Amin.

“Harap Maklum. Tunggu sahaja selepas ini kenyataan saya ya. Saya dah sampai ke Malaysia. Amin,” akhirinya.

Sejak beberapa hari lalu, nama Roslan hangat diperkatakan selepas dituduh melakukan maksiat bersama pelakon, Johan As’ari gara-gara tidur sebilik ketika mereka sama-sama mengerjakan ibadah umrah di Tanah Suci Mekah.

Berang dengan tuduhan tersebut, Roslan juga mengancam untuk membuat laporan polis terhadap individu yang menyebarkan fitnah.

Untuk berita terkini hiburan dalam dan luar negara. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Media Hiburan. Klik di sini.

Sumber: Instagram Roslan Shah

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI