“Peralatan & Lokasi Dah Bayar Semua, Ini 1 Juta Punya Projek,”- Tarik Diri Sehari Sebelum Pengambaran, A. Aida Saman Amelia Handerson & Idris Khan

Penerbit terkenal, Datuk A. Aida bakal mengambil tindakan tegas untuk menyaman dua pelakon popular, Idris Khan dan Amelia Handerson ekoran melanggar kontrak penggambaran drama terbitan A. Aida Production (AAP) berjudul ‘Sekali Lagi Cinta Kembali’ di saat-saat akhir.

Menurut Aida atau nama sebenarnya Zaidah Awang, 52, dua pelakon tersebut sepatutnya menjalani penggambaran 16 Jun lalu namun,mereka mengambil keputusan untuk menarik diri sebagai hero dan heroin pada malam 15 Jun.

“Ini kali ke-3 saya ‘dikencing’ oleh hero dan heroin saya. Sebelum ini saya tak ambil tindakan tetapi kali ini keputusan mereka sangat last minute.

“Kontrak dengan Amelia kita sign dari bulan lima sebab saya tahu mencari watak hero dan heroin ni sangat susah. Kedua-dua pelakon dah pun mengambil jumlah bayaran sebanyak 5%.

“Paling saya tersentak bila Idris beritahu dia ambil drama ni sebab Amelia jadi bila Amelia tarik diri, dia tarik diri sama. Mengarut, sangat tak profesional.

“Nak pujuk tu tidaklah, no way. Banyak kali pengarah, Riza telefon tapi tak angkat. Jadi kami anggap memang diorang tak mahu. Masa skrip reading datang, dah briefing karakter bukan main, lagipun kita dah bayar semua peralatan, lokasi dah bayar semuanya, beratus ribulah. Ini 1 juta punya projek,” katanya kepada MH.

IKLAN

Aida ketika ditemui hadir bersama pengarah Riza Baharudin dan peguam daripada syarikat guaman Zulpaldi & Edham, Ashmadi Othman dalam majlis sidang media yang diadakan di Restoran Rebong, Kuala Lumpur pada Jumaat.

Riza turut menambah, dia sebenarnya sudah cuba untuk memujuk Idris dan Ammelia namun, panggil tersebut tidak berbalas.

“Ikutkan masa pembacaan skrip, dua-dua berminat. Tapi bila pihak Amelia kata skrip tersebut tak memenuhi kehendak dia, dia tarik diri. Saya cuba untuk pujuk tapi bila orang dah tak mahu, saya tak boleh nak buat apa,” katanya.

Menurut Asmadi pula, surat saman telah pun dikeluarkan pada tiga hari lalu bagi membicarakan mengenai soal tuntutan.

“AAP dan pihak kami mengambil langkah pantas dengan mengemukakan surat pada hari Rabu lepas.

IKLAN

Surat tu dalam perjalanan sekarang dan pihak AAP ada menyebut di dalam surat tuntutan telah mungkir perjanjian dan ada beberapa perkara lain menyusul,” jelasnya.

Pada masa sama, Aida turut memberitahu, dia sebagai Timbalan Presiden Persatuan Penerbit TV juga tidak akan teragak-agak untuk mengusulkan cadangan agar dua pelakon ini disenarai hitamkan.

“Saya mungkin akan arahkan kepada ahli-ahli saya yang seramai lebih 1000 orang itu untuk blacklist artis-artis sebegini. Mereka menyusahkan kita sebagai produser.

“Amelia tu nama dia meletup sebab drama saya kot, Kisah Cinta Kita. Idris pula berlakon dengan saya, Fattah Amin yang bawa dia ke pejabat saya, daripada kayu, seorang model, tak pernah berlakon, dengan AAP lah berlakon lepas satu, satu.

“Saya tak sangka dia berperangai macam ni, sangat tak profesional,” katanya lagi.

Untuk berita terkini hiburan dalam dan luar negara. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Media Hiburan. Klik di sini.