Nampaknya kehebatan Tan Sri Michelle Yeoh terus mendominasi dunia perfileman Hollywood.

Wanita berusia 60 tahun itu baru sahaja diumumkan sebagai pemenang Anugerah Screen Actors Guild Awards 2023 bagi kategori Persembahan Cemerlang oleh Pelakon Wanita bagi Watak Utama. Beliau menerima anugerah itu untuk peranannya sebagai Evelyn Wang dalam filem Everything Everywhere All at Once.

Dalam majlis gemilang yang didakan di Los Angeles, kemenangannya itu mencipta sejarah tersendiri apabila beliau merupakan pelakon Asia pertama yang membawa pulang penghormatan tertinggi tersebut.

Ini merupakan kemenangan ketiganya tahun ini selepas memenangi anugerah pelakon wanita terbaik di National Board Review Awards dan juga Golden Globes.

IKLAN

ARTIKEL BERKAITAN: Tan Sri Michelle Yeoh Menang Kategori Pelakon Wanita Terbaik Anugerah Golden Globes 2023

Sentiasa membawa isu mengenai pelakon berdarah Asia di Hollywood, Tan Sri Michelle Yeoh menyelitkan mesej penting ketika menerima anugerah. Ujarnya, “Ini bukan hanya untuk saya, ini untuk setiap gadis kecil yang kelihatan seperti saya.”

IKLAN

Imbas kembali, anak jati Ipoh, Perak merupakan Miss Malaysia World 1983 dan kemudiannya melebarkan sayapnya dalam dunia seni di Hong Kong sebelum ke Hollywood.

IKLAN

++Untuk berita terkini hiburan dalam dan luar negara. Jangan lupa ikuti kami di halaman rasmi Telegram Media Hiburan

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI