“Orang Asia Kalau Buat Hal, Orang Barat Tak Mampu Fikir,” – Ini Review Jujur Penulis Skrip, Siti Jasmina

Novelis dan penulis skrip tersohor, Siti Jasmina menyifatkan drama Korea yang kini semakin mendapat sambutan luar biasa, Squid Game telah pun jauh mengatasi siri popular Netflix, Money Heist.

Menurut Jasmina, meskipun Squid Game merupakan sebuah siri baharu, namun, segala aspek yang ingin ditonjolkan menerusi drama ini telah pun digarab dengan sangat baik.

Katanya lagi, penyusunan elemen kejutannya juga sangat berbeza dan tidak cliche seperti drama-drama yang lain.

“Pengalaman menonton siri Money Heist yang dah berpuluh episod ditayang dan dengan menonton Squid Game – 9 episod saja tayangannya, haaaaaaaaaaaa squid game pukul habis tinggalkan jauh level pemikiran, kualiti storyline, character building, subtext, triller, substance even entertainment element pun bukan sekadar entertainment.

“Ia melengkapkan setiap satunya berbanding Money Heist dan cliffhanger Squid Game memang kurang ajaq! Hahhaha memang tak boleh nego esok sambung tonton,” tulisnya.

IKLAN

Pandangan tersebut dikongsikan oleh isteri kepada pelakon, Khir Rahman itu menerusi sebuah hantaran yang dimuat naik di laman Instagram.

Dalam pada itu, Jasmina turut memuji seluruh tenaga kreatif yang diketuai oleh pengarah, Hwang Dong-Hyuk kerana telah memberikan rasa keputusan saat menonton drama arahannya.

“Orang asia ni kalau buat hal memang orang barat takkan mampu fikir hal mereka sampai level tu hahahaa.

“Team Kreatif dan Hwang Dong-hyuk iaitu Penulis juga beliau Pengarah Squid Game! Terima kasih sebab beri kepuasan penontonan yang luar biasa.

“Buatkan kepala dan perasaan penonton macam roller coaster dan dalam masa yang sama kita check and balance semula tentang watak dan sifat masing-masing! Briliant!,” ujarnya lagi.

Komen yang diberikan oleh Jasmina itu nyata mendapat reaksi daripada pelabagai pihak yang turut bersetuju dengan pandangan yang diberikan oleh seorang penulis skrip sepertinya.

IKLAN

“Bila sifu recommend, kena tengoklah macam ni.

“Ramai kawan-kawan update Squid Game ni tapi saya belum tergerak hati nak tengok. Tapi lepas review sebegini, sekarang juga saya layan kak.

“Yes kak. Baru habis tengok Squid Game semalam. Best,” antara komen-komen netizen di laman Instagram.

Sekadar informasi, Jasmina merupakan penulis skrip profesional tanah air dengan antara karya yang pernah dihasilkan ialah drama berjudul 3 Janji, Ustaz Amirul dan filem Tembus.

Sumber: Instagram Siti Jasmina