Pelakon Abby Abadi telah menitip ucapan istimewa buat suaminya, Muhammad Faizal Zakaria bersempena ulang tahun perkahwinan keempat tahun, hari ini.

Dalam pada itu, pelakon drama bersiri Gerak Khas 2 itu turut menyelitkan tazkirah mengenai perkahwinan.

“PERKAHWINAN itu IBADAH. Ibadah dlm ISLAM membawa maksud yg terlalu luas krn ISLAM memandang setiap amalan yg dilakukan oleh setiap umatnya dgn tujuan ikhlas utk mendapat redha ALLAH akan mendapat ganjaran pahala.

“Setiap sesuap nasi yg diberikan suami kpd isterinya dgn ikhlas akan mendapat ganjaran pahala dan keredhaan dari ALLAH SWT (kalau sama ganjaran lebih lagi.. aminnn🙊)

“Nafkah apa pun yang engkau berikan dgn harapan memperolehi keredhaan ALLAH, pasti engkau akan mendapat pahalanya, bahkan apa sahaja yg engkau suapkan ke mulut isterimu.” – Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim dari Saad Ibni Abi Waqas r.a.

“Abdullah bin Abas pernah mengatakan, “Hendaklah kamu beristeri, kerana sehari hidup beristeri lebih baik daripada seribu tahun beribadat” #fahamkanyangini #pentingutkygdegilnakkahwin

“HIKMAH PERKAHWINAN

IKLAN

Memandangkan betapa agungnya kurniaan ALLAH terhadap martabat manusia, maka ALLAH telah menganugerahkan hikmah perkahwinan.

“Antaranya: .

Perkahwinan merupakan cara yang paling seni untuk mendapatkan pengampunan ALLAH.

“Rasulullah pernah bersabda, maksudnya “Sesiapa yang membiayai kehidupannya sendiri dengan niat isti’af (tidak meminta-minta belas kasihan daripada orang lain) itu adalah sedekah dan sesiapa yang membiayai isteri dan anak-anak dan ahli keluarganya adalah sedekah” Hadis Riwayat oleh Ahmad bin Hanbal,” kongsi Abby.

Malah,Abby atau nama sebenarnya Arbaiyah Abd Manan berterima kasih kepada suami kerana menerima dirinya seadanya.

IKLAN

“Ps: 14/7/2015-14/7/2019

Happy 4th Anniversary buat kami Suami i lebiuuuuu @jaiezzany .

“Terima Kasih sudi terima Sy, anak2 & keluarga Sy seadanya. Sorry Sy terlupa date ni, suami yg ingatkan semalam.

“Dia tanya nak hadiah apa Anniversary kita? Hehe.. Takde apa sayang, Sy nanti nak naik kapal Star Cruise je.Tahun ni tk dpt, tahun depan ada lagiii.. tak kiraaa. Nak naikkk jugaaa haha,” tulis Abby.

IKLAN
View this post on Instagram

“PERKAHWINAN itu IBADAH” . Ibadah dlm ISLAM membawa maksud yg terlalu luas krn ISLAM memandang setiap amalan yg dilakukan oleh setiap umatnya dgn tujuan ikhlas utk mendapat redha ALLAH akan mendapat ganjaran pahala. Setiap sesuap nasi yg diberikan suami kpd isterinya dgn ikhlas akan mendapat ganjaran pahala dan keredhaan dari ALLAH SWT (kalau sama2? ganjaran lebih lagi.. aminnn🙊) . “Nafkah apa pun yang engkau berikan dgn harapan memperolehi keredhaan ALLAH, pasti engkau akan mendapat pahalanya, bahkan apa sahaja yg engkau suapkan ke mulut isterimu.” – Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim dari Saad Ibni Abi Waqas r.a. . Abdullah bin Abas pernah mengatakan, “Hendaklah kamu beristeri, kerana sehari hidup beristeri lebih baik daripada seribu tahun beribadat” #fahamkanyangini #pentingutkygdegilnakkahwin 😅 . HIKMAH PERKAHWINAN . Memandangkan betapa agungnya kurniaan ALLAH terhadap martabat manusia, maka ALLAH telah menganugerahkan hikmah perkahwinan. Antaranya: . Perkahwinan merupakan cara yang paling seni untuk mendapatkan pengampunan ALLAH. Rasulullah pernah bersabda, maksudnya “Sesiapa yang membiayai kehidupannya sendiri dengan niat isti’af (tidak meminta-minta belas kasihan daripada orang lain) itu adalah sedekah dan sesiapa yang membiayai isteri dan anak-anak dan ahli keluarganya adalah sedekah” Hadis Riwayat oleh Ahmad bin Hanbal . Ps: ❤️14/7/2015-14/7/2019❤️ Happy 4th Anniversary buat kami Suami i lebiuuuuu @jaiezzany . Terima Kasih sudi terima Sy, anak2 & keluarga Sy seadanya. Sorry Sy terlupa date ni, suami yg ingatkan semalam. Dia tanya nak hadiah apa Anniversary kita? Hehe.. Takde apa sayang, Sy nanti nak naik kapal Star Cruise je 😝 Tahun ni tk dpt, tahun depan ada lagiii.. tak kiraaa. Nak naikkk jugaaa haha 😅🤣😍

A post shared by Mencari redha ALLAH (@abby_abadi112) on

Sementara itu,di ruangan komen, netizen mendoakan agar hubungan rumah tangga yang dibina kekal hingga akhir hayat.

“Nak Naik Kapal Star Cruise,”- Sarat Hamil, Ini Hadiah Impian Abby Abadi

Terdahulu, Abby berkahwin dengan aktor, Norman Hakim pada Januari 2002 dan bercerai pada Disember 2008

Abby kemudian berkahwin dengan Muhammad Noor Farhan Che Bakar pada Julai 2013 dan bercerai selepas 11 bulan berumah tangga.

 Foto : Instagram Abby Abadi

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI