Rentetan daripada sidang media penyebaran fitnah yang berlaku ke atas dirinya dalam media sosial, telah berlangsung sesi permohonan maaf daripada dua individu yang didakwa menulis kata berbaur fitnah di laman sosial sehingga menjejaskan reputasi Misha Omar.

Menurut Misha, kes ini adalah pengalaman baru dalam kerjaya sebagai anak seni. 

“Pengalaman baru dalam kerjaya saya sebagai anak seni. Saya berterima kasih kepada kedua-dua peguan kerana efisien melakukan kerja mereka.

There is always a chance for you to be a hero dan untuk membaikpulih keadaan.

“Maaf dan memaafkan bukan satu perkara yang senang untuk dilakukan. Tapi kalau kita faham fungsi di sebaliknya, kita akan tahu nikmatnya bagaimana,” ulasnya yang telah membuat laporan polis di Kota Damansara dan Salak Selatan berhubung kes ini.

Ulasnya, kes di anggap telah selesai selepas menerima permohonan maaf secara bertulis dan pengakuan yang telah ditandatangani pelaku. Meskipun telah memaafkan, namun dia akan terus membuat pemantauan ke atas komen berbaur fitnah selepas ini.

IKLAN

Mungkin malam ini atau esok saya akan ke balai polis untuk menarik report.

“Saya akan terus perhatikan ancaman-ancaman ini kerana ia akan menjatuhkan reputasi saya dan rakan-rakan.

Kita kena buka mata. Kalau ada ancaman yang tidak baik untuk industri, kita patut tolong untuk banteras gejala fitnah di media sosial,” tambahnya lagi.

Pelaku yang dikenali sebagai Azwan dan Ahmad Azhar hadir bersama untuk permohonan maaf secara terbuka. 

IKLAN

Kedua-duanya mengakui kesilapan dan mengatakan komen tidak wajar itu ditulis kerana terlalu emosi dan tujuan untuk sekadar bergurau.

Saya ingin memohon maaf terutama kepada kak Misha Omar. Mungkin saya terlalu emosi dengan tweet dan komen membuatkan saya mengeluarkan kata-kata yang kurang enak dan juga menjatuhkan air muka kak Misha sendiri. Jadi saya ingin memohon maaf kepada Kak Misha dan saya janji tak akan buat lagi. Benda ini akan menjadi tauladan kepada diri saya,” jelas Azhar yang menyesal dengan tindakannya.

Kedua-duanya mengakui telah membuat permohonan maaf sebelum sidang media tergempar dilakukan Jumaat lepas selepas perkara ini tersebar di laman Twitter.

Kata-kata saya sebenarnya hanya berbentuk gurauan dan tidak berfikir. Tiada niat sebaliknya. 

IKLAN

“Apabila mengetahu kes saman ini, saya kata kepada Azhar apa kata kita minta maaf kerana kita berdua sudah buat silap,” kata Azwan yang membuat permohonan maaf sebelum ini menerusi Insta Story.

Walau bagaimanapun, seorang lagi pelaku tidak hadir dan tidak membuat sebarang permohonan maaf, malah telah menutup akaun media sosial. 

Misha bagaimanapun memberi amaran sekiranya perkara seumpama ini berlaku kembali, pemilik akaun tersebut akan diambil tindakan selanjutnya.

Ulas penyanyi Bunga Bunga Cinta ini, dia tidak mahu kes ini dikaitkan dengan sesiapa, malah kedatangan kedua-duanya adalah disebabkan kesalahan individu.

Kedatangan mereka adalah kerana mereka menyedari mereka lemah dan hanya insan biasa yang buat kesilapan. Mereka tidak dikaitkan dengan sesiapa. Berbesar hati terima permohonan maaf mereka. Kami berlima tidak mahu menyebut nama sesiapa. Perbuatan itu secara individu dan tidak mewakili mana-mana,” tambahnya.