Kata orang, soal penjagaan kulit memang penting. Tak kira sama ada korang lelaki atau pun wanita, hal berkaitan dengan penampilan diri kan memang perlu dititik beratkan. Barulah tampak kacak atau cantik macam selebriti kan?

Jadi, untuk memastikan kulit kita kekal terjaga, amatlah penting juga untuk mengetahui atau mengambil barangan pengajaan wajah terbaik, serasi dengan kulit.

Tapi perlu diingat, item wajah yang baik tak semestinya berharga mahal. Sebaliknya kena bijak memilih selain membandingkan harga barang. Tak adalah membazir saja nanti.

Kali ini, #MHTrivia cuba berikan tujuh koleksi ‘drugstore’ popular yang mungkin korang boleh pakai bagi yang masih tercari-cari produk yang sesuai dengan wajah. Nah, ini dia!

  1. Tak dinafikan, masalah blackhead pun boleh menyebabkan kita tak akan rasa yakin. Sesekali perlu jaga juga bahagian zon t kita, iaitu pada hidung. Korang boleh bandingkan beberapa jenama pore pack yang ada di farmasi misalnya.

2. Kalau rasa ‘puteri lilin’ sangat, apa kata setiap kali keluar rumah, sapukan sunblock di sekitar wajah dan badan. Macam produk jenama SunPlay ni, kandungan SPF dia pun tinggi, jadi memang baik bagi korang mempunyai kulit wajah normal. Rasanya harganya pun kurang dari RM50. Berbaloikan?

3. Tisu basah atau di kalangan kita popular dengan panggilan ‘wipe tissue’ memang popular penggunaannya. Selain praktikal digunakan di mana-mana, korang juga boleh membersihkan wajah, khasnya apabila hendak mencuci solekan. Tanggalkan sisa solekan sebelum membersih dengan menggunakan tisu basah ini. Tak mahal pun harganya, kurang RM10! Misalnya produk dari Watsons ni, berasaskan Green-Tea lagi!

4. Bagi yang mempunyai masalah kulit kering atau kombinasi, apa kata cuba pembersih wajah jenama Botanics ini. Berasaskan herbal, ia mampu mengurangkan masalah normal yang berlaku pada wajah selain menyegarkan. Harganya? Bawah RM15 okay!

5. Selain tisu basah, jangan lupakan oil control film, bagi korang yang mempunyai masalah kulit muka yang berminyak. Rasanya golongan remaja yang paling banyak alami masalah ni, baik lelaki dan gadis. Jadi tak salah pun kalau beli benda ni dan simpan dalam beg masing-masing. Boleh kurangnya masalah minyak pada kulit muka bila perlu.

Ha, ini dia barisan item penjagaan kulit wajah, khas buat korang. Boleh lah sedikit sebanyak jadikan sebagai panduan. Jadi pengguna yang bijak okay. Tak perlu berhabisan demi nak kulit cantik cam selebriti.

Foto : Carian Google

 

Apa Kata Anda