Penyanyi dan komposer, Ryan Deedat, 31, tidak mahu terburu-buru untuk mendirikan rumah tangga meski akui sudah mempunyai teman istimewa yang juga model Muslimah.

Ryan atau nama sebenarnya, Sheikh Eamir Deedat berkata, dia lebih senang untuk mengukuhkan status kewangan dan mengumpul aset terlebih dulu sebelum ‘menjaga’ anak orang.

Ini kerana, dia tidak mahu terjerat dengan bebanan hutang dalam melayari bahtera rumah tanga.

“Memang Bersedia Cuma…,” – Penyanyi Ryan Deedat Elak Beban Hutang, Nak Kukuhkan Kewangan Dulu Sebelum ‘Jaga’ Anak Orang “Memang Bersedia Cuma…,” – Penyanyi Ryan Deedat Elak Beban Hutang, Nak Kukuhkan Kewangan Dulu Sebelum ‘Jaga’ Anak Orang “Memang Bersedia Cuma…,” – Penyanyi Ryan Deedat Elak Beban Hutang, Nak Kukuhkan Kewangan Dulu Sebelum ‘Jaga’ Anak Orang

“Saya memang bersedia untuk bergelar suami cuma kalau boleh, biarlah kewangan saya kukuh terlebih dahulu. Sebelum ini, ada rakan terdekat yang sanggup meminjam wang kerana mahu berkahwin.

“Memburukkan keadaan, dia menggunakan khidmat pinjaman tak bertauliah sekaligus terjerat dengan masalah lain pula. Lain orang lain ceritanya, namun saya selesa dengan apa yang saya lakukan sekarang.

“Berdasarkan kepada situasi itulah, ia membuatkan saya lebih peka dalam hal melibatkan soal pengurusan wang, lebih-lebih lagi sebelum menamatkan zaman bujang,” katanya.

IKLAN

Ryan berkata demikian ketika ditemui pada majlis pelantikannya sebagai duta Lulus.my di Setia Alam, Selangor, baru-baru ini.

Menyedari kepentingan pengurusan kewangan dengan sistematik, Ryan bersama Lulus berperanan untuk memberikan informasi yang berguna kepada orang ramai agar hidup bebas hutang.

“Sebagai seorang pelajar sarjana pengurusan perniagaan, saya cakna dengan perkara ini, lebih-lebih lagi apabila ada teman sendiri yang mengalami masalah sedemikian.

“Jadi fokus Lulus.my adalah untuk menyediakan satu jalan penyelesaian yang efektif kepada individu yang terkesan dengan kemelut kewangan dan hutang.

IKLAN

“Setiap individu berhak untuk mendapat peluang kedua dan kembali menjalani kehidupan yang lebih baik dengan mencapai kestabilan dan kebebasan kewangan.

“Mereka menyediakan perkhidmatan yang komprehensif termasuk penyatuan hutang, pembiayaan semula rumah dan pembaikan kredit terutamanya kepada kakitangan awam, GLC dan juga kakitangan bank terpilih serta membersihkan rekod senarai hitam CCRIS dan CTOS, saman serta isu berkaitan kebankrapan,” katanya lagi.

“Memang Bersedia Cuma…,” – Penyanyi Ryan Deedat Elak Beban Hutang, Nak Kukuhkan Kewangan Dulu Sebelum ‘Jaga’ Anak Orang “Memang Bersedia Cuma…,” – Penyanyi Ryan Deedat Elak Beban Hutang, Nak Kukuhkan Kewangan Dulu Sebelum ‘Jaga’ Anak Orang

IKLAN

Sementara itu, Pengarah Urusan Lulus.my iaitu Hasrul Syafiq berkata, pasukan mereka terdiri daripada bekas kakitangan bank yang mempunyai pengalaman meluas dalam pengurusan kredit dan hutang.

“Dengan menyediakan pelbagai perkhidmatan, kami dapat membantu orang ramai melalui strategi dan jalan penyelesaian yang holistik dan mengikut kesesuaian kepada cabaran kewangan individu tersebut.

“Selain itu, kami juga memberi ilmu pengetahuan tentang pengurusan kewangan dan hutang untuk membantu rakyat Malaysia sebagai persediaan bagi menghadapi sebarang cabaran kewangan pada masa akan datang.

“Bersama Ryan, kami turut optimis menawarkan penerangan secara ‘edutainment’ kepada masyarakat, yang merupakan satu kaedah baharu untuk memberi informasi berguna secara komprehensif,” katanya.

“Memang Bersedia Cuma…,” – Penyanyi Ryan Deedat Elak Beban Hutang, Nak Kukuhkan Kewangan Dulu Sebelum ‘Jaga’ Anak Orang “Memang Bersedia Cuma…,” – Penyanyi Ryan Deedat Elak Beban Hutang, Nak Kukuhkan Kewangan Dulu Sebelum ‘Jaga’ Anak Orang “Memang Bersedia Cuma…,” – Penyanyi Ryan Deedat Elak Beban Hutang, Nak Kukuhkan Kewangan Dulu Sebelum ‘Jaga’ Anak Orang

Untuk berita terkini hiburan dalam dan luar negara. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Media Hiburan, klik di sini

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI