“Masih Tak Faham, Otak Letak Dekat Kaki,” – Masih Ada Yang Ingkar PKPB, Zamarul Hisham Kecewa

Pelakon, Zamarul Hisham meluahkan rasa kecewa terhadap segelintir sikap individu yang tidak mematuhi Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) yang telah mula berkuatkuasa pada 4 Mei yang lalu dengan baik.

Menurut pelakon berusia 49 tahun ini, ada yang mengingkari arahan PKPB, terutamanya di sekitar kawasan kediaman.

“Seronok betul ada segelintir yg masih tak faham tentang PKPB yg PM umumkan bermula 4mei (semalam).

“Semalam kebetulan saya keluar utk beli barang keperluan dapur di sekitar kawasan rumah iaitu di TTDI JAYA shah alam.

“Terkejut bila tgk kawasan yg mula sunyi macam pekan koboi sejak bermulanya PKP bertukar jadi satu kawasan yg sesak dgn kenderaan. Semua kedai mula dibuka, dan ramai org selamba dett dia je relax, lepak ditepi tepi kedai dgn geng2 sambil bersembang hisap rokok, budak2 yg takde lesen gayanya selamba ke sana ke sini naik motor tanpa pakai helmet dan mask, dia buat macam pesta pulak.

IKLAN

“Ada segelintir yg faham apa maksud #kitajagakita masih pakai mask tapi kebanyakkannya langsung tak pakai mask dan diaorg buat macam takde apa2 berlaku.

“Saya pun masuk la ke kedai Speed99, dalam keadaan yg risau. Lepas pilih barang nak letak ke kaunter, saya tgk dah takde istilah PENJARAKAN 1 meter antara pelanggan. Semua berpusu pusu nak bayar… adoiiii mana letak akal diaorg ni,” tulisnya geram.

Dalam pada itu, Zamarul turut berkongsi cerita berlaku sedikit perselisihan faham kecil ketika membeli barang keperluan harian di sebuah kedai serbaneka.

“Yg bestnya, saya kena sound dgn seorg pelanggan yg berdiri rapat dibelakang saya tanpa pakai mask, bila saya tegur “boss boleh belakang sikit tak atleast 1 meter” dia tak jawab, dgn selamba lagi dia rapat dan buat muka seposen.

“Saya tegur lagi “please boss” and dia jawab hei kerajaan sudah umumkan 4hb sudah ok, u apahal mau cari gaduh sama saya ka?

“Aduhaii mencabar iman aku bulan2 puasa ni. So saya cakap bukan mau gaduh, saya cuma bagitau utk kebaikan dan atlast saya mengalah dan ke tepi bagi dia bayar dulu, bila dah reda tak ramai org baru saya bayar di kaunter.

IKLAN

“So apa pendapat korang?? Masih ada segelintir masyarakat yg masih tak faham dan Otak letak dkt kaki.

“Kita sama2 doa semoga tidak berlaku gelombang yg kedua..#staysafe #stayhome #kitajagakita #keluarbilaperlusahaja,” tulisnya lagi.

View this post on Instagram

Seronok betul ada segelintir yg masih tak faham tentang PKPB yg PM umumkan bermula 4mei (semalam).. Semalam kebetulan saya keluar utk beli barang keperluan dapur di sekitar kawasan rumah iaitu di TTDI JAYA shah alam..terkejut bila tgk kawasan yg mula sunyi macam pekan koboi sejak bermulanya PKP bertukar jadi satu kawasan yg sesak dgn kenderaan. Semua kedai mula dibuka, dan ramai org selamba dett dia je relax, lepak ditepi tepi kedai dgn geng2 sambil bersembang hisap rokok, budak2 yg takde lesen gayanya selamba ke sana ke sini naik motor tanpa pakai helmet dan mask, dia buat macam pesta pulak. Ada segelintir yg faham apa maksud #kitajagakita masih pakai mask tapi kebanyakkan nya langsung tak pakai mask dan diaorg buat macam takde apa2 berlaku.. saya pun masuk la ke kedai Speed99, dalam keadaan yg risau. Lepas pilih barang nak letak ke kaunter, saya tgk dah takde istilah PENJARAKAN 1 meter antara pelanggan. Semua berpusu pusu nak bayar… adoiiii mana letak akal diaorg ni. Yg bestnya, saya kena sound dgn seorg pelanggan yg berdiri rapat dibelakang saya tanpa pakai mask, bila saya tegur “boss boleh belakang sikit tak atleast 1 meter” dia tak jawab, dgn selamba lagi dia rapat dan buat muka seposen. Saya tegur lagi “please boss” and dia jawab hei kerajaan sudah umumkan 4hb sudah ok, u apahal mau cari gaduh sama saya ka??. Aduhaii mencabar iman aku bulan2 puasa ni. So saya cakap bukan mau gaduh.. saya cuma bagitau utk kebaikan dan atlast saya mengalah dan ke tepi bagi dia bayar dulu, bila dah reda tak ramai org baru saya bayar di kaunter. So apa pendapat korang?? Masih ada segelintir masyarakat yg masih tak faham dan Otak letak dkt kaki. Kita sama2 doa semoga tidak berlaku gelombang yg kedua.. . #staysafe#stayhome#kitajagakita #keluarbilaperlusahaja

A post shared by Zamarulhisham Mohamed (@zamarulhisham93) on

Foto: Instagram Zamarul Hisham