“Malulah Aku Bila Datang Event Kereta Penuh Tahi,” – Asyik ‘Dapat’ Najis Burung, Fizo Omar Terima Nasihat Makan Dalam Dari CEO. Ini Katanya…

Merungut apabila terpaksa mencuci najis burung setiap hari, Fizo tersentak apabila tindakannya mendapat reaksi berbeza daripada seorang insan.

Ulas Fizo, cat keretanya rosak akibat najis burung. Dan lebih mengecewakan apabila dia terpaksa membawa kereta yang penuh dengan najis ke tempat ceramah.

[ AKU DAN BURUNG ]

“Aku nak share hri ni bukan pasal burung aku, tapi burung yg tumpang kat garage kereta rmh aku dan hari2 mesti dia akan berak ngam2 dia target kene kete aku.tmpt sama plak tu sampai cat kereta tu rosak ckit kene tahi.nntah ape dia mkn pun aku tak tahu.

“Kalau korang rasa bengang x hari2 bukan kene kencing tapi kene berak! Agak spoil jgak la bila nk g keje naik kete je penuh ngn tahi kan.kene la cuci dulu sblm kluar.

“Satu hari tu aku xsmpt nk cuci n pg event dgn tompok2 al-tahi burung di kete aku tu.bila habis event, aku bg talk kpd staff di sebuah company yg besar, kilang gula CSR.

“Sekali masa hbs tu CEO nya hantar aku kat kete, mcm malu la aku bila dtg event dgn kete penuh tahi burung.aku pun mcm nak cover la, “aduihhh td kelam kabut nak kua,xsempat nak cuci,hari2 burung akn berak kat kete ni,xtahu dah mcm mne nk halau burung tu buat srng kat atas bumbung.” Then aku buat2 la tanya,mcm mne ek nak buat boss?.”

IKLAN

Mengejutkan, ini reaksi pengurus besar tersebut yang membuatkannya tersentak.

Nak tahu dia ckp ape? Deep weh aku kene. Actualy Mr CEO tu jiran aku jugak, so sama je rmh dia jadi port burung gak…”bro biasa la tu tahi burung je, u patut bersyukur tau sbb byk2 rmh, burung suka kat rmh u, n dia pilih rmh u utk berteduh n dia nk tumpang sedikit je rezeki u.

“Silap2 dia pun ada bawa rezeki kat u jugak,dia pun makhluk Allah pun boleh berdoa jugak.alah biar je la stakat dia nak tumpang, maksudnya mesti ada something kat rumah u sampai haiwan pun suka pg sana, u mgkn xtau.”

“Ayat dia santai je tp deep weh bg aku..pastu dia ckp ape lagi ko tahu?… kat rmh i pun sama gak,byk burung n berak jgak, so i buatkan tempat khas n beli sarang burung, pagi2 sebelum i pg keje i akn bg makan kat burung2 tu smua.

“Beli makan pun alah bape ringgit je sbulan, nak kongsi rezeki bkn dgn manusia je dia burung pun makhluk Allah juga.Lepas tu makin byk burung dtg n rmh i xjadi sunyi,mcm ada kawan plak.berak pun kat situ je so senang nak cuci.”

Menyedari tindakannya selama ini, ulas pelakon dan juga usahawan ini, kekayaan yang dimiliki sebenarnya adalah hasil berkongsi rezeki.

Aku terus rasa bersalah weh, bkn ape tau, orang yg berjaya kaya raya, CEO multi billion company pun humble giler bkn sahaja dgn manusia tapi dgn burung yg berak bersepah kt rmh dia pun blh layan mcm tu, ko sape???

“Patut la dia blh Berjaya n murah rezeki dia. Kadang2 sedikit kejayaan yg kita ada ni buat kita sombong, sebenarnya siapalah kita, yg ada ni sementara je. Pinjaman je bro. Itu baru burung, agak2 kalau ada orang dtg ‘berak’ dlm periuk nasi kita apa kita buat?

IKLAN

Ko rasa dia saje2 je ke dtg buat mcm tu? Bkn dia jahat pun sbnrnya, mgkn Allah hantar dia semata2 nk uji kesabaran n tahap bersyukur kita kpdNya.

“Tingginya iman seseorang adalah bila dia diuji dan lepasi xpyh ckp la kita kuat iman atau tinggi tahap kesabaran selagi kita tak uji. Juara tinju dunia pun masuk gelanggan kena tumbuk n belasah sampai patah2 sebelum menang dan jadi juara. Kita yg kena sentuh pun dah tewas mcm mna nak jadi juara? Ape citer bossku?”

View this post on Instagram

[ AKU DAN BURUNG ] . Aku nak share hri ni bukan pasal burung aku, tapi burung yg tumpang kat garage kereta rmh aku dan hari2 mesti dia akan berak ngam2 dia target kene kete aku.tmpt sama plak tu sampai cat kereta tu rosak ckit kene tahi.nntah ape dia mkn pun aku tak tahu.kalau korang rasa bengang x hari2 bukan kene kencing tapi kene berak! Agak spoil jgak la bila nk g keje naik kete je penuh ngn tahi kan.kene la cuci dulu sblm kluar. Satu hari tu aku xsmpt nk cuci n pg event dgn tompok2 al-tahi burung di kete aku tu.bila habis event, aku bg talk kpd staff di sebuah company yg besar, kilang gula CSR.Sekali masa hbs tu CEO nya hantar aku kat kete, mcm malu la aku bila dtg event dgn kete penuh tahi burung.aku pun mcm nak cover la, "aduihhh td kelam kabut nak kua,xsempat nak cuci,hari2 burung akn berak kat kete ni,xtahu dah mcm mne nk halau burung tu buat srng kat atas bumbung." Then aku buat2 la tanya,mcm mne ek nak buat boss? . Nak tahu dia ckp ape? Deep weh aku kene. Actualy Mr CEO tu jiran aku jugak, so sama je rmh dia jadi port burung gak…"bro biasa la tu tahi burung je, u patut bersyukur tau sbb byk2 rmh, burung suka kat rmh u, n dia pilih rmh u utk berteduh n dia nk tumpang sedikit je rezeki u.silap2 dia pun ada bawa rezeki kat u jugak,dia pun makhluk Allah pun boleh berdoa jugak.alah biar je la stakat dia nak tumpang, maksudnya mesti ada something kat rumah u sampai haiwan pun suka pg sana, u mgkn xtau."… ayat dia santai je tp deep weh bg aku..pastu dia ckp ape lagi ko tahu?… kat rmh i pun sama gak,byk burung n berak jgak, so i buatkan tempat khas n beli sarang burung, pagi2 sebelum i pg keje i akn bg makan kat burung2 tu smua,beli makan pun alah bape ringgit je sbulan, nak kongsi rezeki bkn dgn manusia je dia burung pun makhluk Allah juga.Lepas tu makin byk burung dtg n rmh i xjadi sunyi,mcm ada kawan plak.berak pun kat situ je so senang nak cuci… . Sambungan di slide photo….

A post shared by fizoomar (@fizoomar) on

Kadang kala kita tertanya-tanya, mempersoalkan kepada Allah SWT kenapa ujian diberikan tapi sebenarnya kita lupa pada siapa untuk mengadu segala masalah dan pada siapa kita harus minta kembali kekuatan kita.

Untung bagi mereka yang selalu diberi ujian tanda Allah swt sayang padanya.

Foto – Instagram Fizo Omar