Lana Nodin Tegur… “Datang Sambil Lewa, Mahu Cepat Habiskan Skrip Sahaja Macam Mana?”

Pelakon Lana Nodin berpendapat, setiap pelakon diberi tanggungjawab untuk menyampaikan sesebuah naskhah dengan baik dan harus memahami skrip supaya lakonan mampu memberi impak besar buat penonton.

Dia seterusnya turut menegur sikap segelintir pelakon baharu yang bekerja dengan sambil lewa seolah-olah hanya mahu menghabiskan skrip sahaja.

“Dulu saya selalu dikecam seksi masa zaman-zaman cerita Rempit. Itu saya hanya melakonkan watak.

“Bila kita diberikan sesuatu naskhah itu kita kena lakukan sebaik mungkin. Dalam masa yang sama kita kena juga ikut berlandaskan garis panduan yang sudah diberikan.

“Bagi saya anda diberi watak, baca dulu skrip. Kalau rasa boleh bawa watak itu buat, kalau rasa tak boleh buat jangan buat. Kalau takut kena kecam jangan buat.

“Kalau saya dapat watak jahat, orang nak ludah ke orang nak marah saya dekat luar ke itu kepuasan saya sebab dapat menghidupkan watak. Maknanya saya dah nailed this job,” katanya.

Lana ditemui selepas sidang media Minggu Usahawan Negara 2022, Festival Fesyen & Kecantikan dan pelancaran acara Starvendors Kedah Raya Fest 2022, baru-baru ini.

IKLAN

Tambah Lana lagi selain lakonan, pemilihan pakaian yang bersesuaian dengan watak dimainkan juga penting dalam menghidupkan karakter.

“Pakaian juga sama, ada sesetengah produksi yang pilih baju, bukan apa, salah artis juga, kadang mereka ini asyik ulang baju yang sama.

“Spend la sedikit atau minta dengan produksi carikan baju wardrobe, cari yang sesuai. Benda seperti ini boleh berbincang bukan tak boleh.

“Macam saya, untuk yang akan datang ini saya akan membawakan watak sebagai founder kosmetik yang over, jadi sudah pasti baju kena over.

“Jadi saya cakap dengan produksi saya nak tempah baju sebab saya tak selesa pakai baju sponsor kerana badan saya kecil, susah nak pakai, nanti tidak kena dengan cita rasa saya.

“Saya nak rasa selesa bila berlakon dan produksi pun tahu hal tersebut. Jadi mereka berikan bajet dan saya buat sendiri. Puas hati.

“Jadi bila kita berlakon rasa confident. Bila penampilan okay kita jadi yakin untuk melontarkan dialog dan karakter. Barulah nampak hidup.

“Ini kalau datang sambil lewa hanya untuk habiskan skrip sahaja, macam mana. Banyak pelakon baru sekarang ini sekadar hanya mahu cepat habiskan skrip sahaja.

IKLAN

“Nak job sahaja sampai dah tak ada kualiti, cerita yang sepatutnya ada kualiti buat orang macam dah malas nak tonton. Baik tengok cerita Korea lagi bagus. Begitulah perumpaannya,” jelasnya lagi.

Terdahulu selain Lana, pelakon Histeria The Series iaitu Liyana Jasmay sebelum ini pernah mengakui agak sukar untuk mencari pelapis yang benar-benar mampu menjiwai watak dan skrip diberikan dengan baik.

Untuk berita terkini hiburan dalam dan luar negara. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Media Hiburan, klik di sini.