PU Azman menerusi Instagram ada berkongsi mengenai kisah berbuat baik sesama makhluk, misalnya kucing.

Penceramah selebriti itu memaklumkan kita pastinya sering mendengar mengenai kisah para anbia dan kucing.

“Netizen yang dicintai. Kita selalu dengar kisah Nabi ada kucing nama Muezza.
Kisah itu tidak ada diriwayatkan dalam mana-mana kitab hadis muktabar.

“Begitu juga kisah Nabi yang memotong bahagian bajunya kerana tidak sanggup mengganggu kucing yang tidur di atas bahagian baju tersebut.

“Semua Kisah ini tidak sohih dan tidak ada asalnya.

IKLAN

“Tapi, walaupun kisah ini tak sohih, tak bermakna Nabi tak sayang kucing. Sebab banyak hadis Nabi yang sohih secara umum memerintahkan agar kita bersikap baik terhadap sesama makhluk. Antaranya ialah hadis bersikap baik dan ihsan dalam semua hal,” tulisnya.

Laku, perkongsian tersebut mendapat perhatian ramai, khasnya daripada mereka yang menyayangi haiwan manja itu.

View this post on Instagram

Netizen yang dicintai. Kita selalu dengar kisah Nabi ada kucing nama Muezza. Kisah itu tidak ada diriwayatkan dalam mana-mana kitab hadis muktabar. Begitu juga kisah Nabi yang memotong bahagian bajunya kerana tidak sanggup mengganggu kucing yang tidur di atas bahagian baju tersebut. Semua Kisah ini tidak sohih dan tidak ada asalnya. Tapi, walaupun kisah ini tak sohih, tak bermakna Nabi tak sayang kucing. Sebab banyak hadis Nabi yang sohih secara umum memerintahkan agar kita bersikap baik terhadap sesama makhluk. Antaranya ialah hadis bersikap baik dan ihsan dalam semua hal, إِنَّ اللَّهَ كَتَبَ الإِحْسَانَ عَلَى كُلِّ شَىْءٍ فَإِذَا قَتَلْتُمْ فَأَحْسِنُوا الْقِتْلَةَ وَإِذَا ذَبَحْتُمْ فَأَحْسِنُوا الذَّبْحَ وَلْيُحِدَّ أَحَدُكُمْ شَفْرَتَهُ فَلْيُرِحْ ذَبِيحَتَهُ ‏" Maksudnya: Sesungguhnya Allah SWT telah menetapkan ‘al-Ihsan’ atas setiap perkara, maka apabila kamu membunuh, bunuhlah dengan sebaik-baiknya, dan apabila kamu menyembelih, sembelihlah dengan sebaik-baiknya. Hendaklah kamu tajamkan pisau supaya binatang yang disembelih mati dengan lebih cepat dan senang. [Sohih Muslim]

A post shared by PU Azman (@pu_azman) on

IKLAN

Foto: Instagram PU Azman, carian Google

 

IKLAN

 

 

 

 

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI