Pelakon Betty Banafe ada berkongsi cerita yang dihadapi dirinya selepas bergelar ibu tunggal sejak Julai tahun lalu.

Betty atau nama sebenarnya, Ibtisam Betty Banafe memberitahu, dia tidak menuntut apa-apa nafkah muta’ah daripada bekas suaminya, Bruce Dargus.

Malah, proses bagi mendapatkan hak penjagaan di mahkamah juga belun selesai.

“Dalam hari hari kita melalui proses kehidupan ibu tunggal bersama anak di selangi pulak dengan kes mahkamah bagi hak penjagaan yang masih belum selesai, perasaan berbaur gundah gelisah khuatir pasti ada.

“Aku redha ya Allah atas apa pun yang kau tentukan.

“Aku manusia biasa yang serba kekurangan mengharapkan kekuatan kesabaran dan bimbingan dari yang ESA. Kau tahu apa yang terbaik untuk waris waris syurga ku.

“Keluar dari perkahwinan sehelai sepinggang tanpa menuntut apa apa nafkah mutaah dan lainnya.

IKLAN

“Yang aku harapkan kedamaian ketenangan hati dan fikiran agar aku boleh menerajui bahtera keluargaku dengan selamat dan dalam keredhaan Allah,” tulisnya.

Betty bagaimanapun turut bersyukur atas ujian yang menimpa yang sekali gus menjadikannya insan yang lebih kuat.

“Bagi yang di luar, PENGHASUT atau yang suka memanaskan manusia lain untuk terus bermusuh, tu.. Bila nak berhenti? Tak akan faham perjalanan hidup orang lain hari hari.

“Hidup dengan anak anak yang di bawah umur 6 tahun, dua dua bersekolah, bekerja sendiri sepenuh masa, lagi lagi dalam waktu pendamic wabak corona, anak sakit, hospital, tuition, hidup sendirian di ibu kota besar, jauh dari keluarga, Anak bebas berhubung melalui telefon, video pada bila bila masa kecuali hari sekolah dan waktu tidur.

IKLAN

“Tiada had untuk bertemu anak atas belas kasihan yang di pinta oleh Allah walaupun wang nafkah anak yang aku tak persoalan bulan bulan hingga mahkamah selesai.

“Sabar sabar sabar… Itu yang aku ingatkan pada diriku.. Aku hadapi hidup ini dengan SENYUMAN .. KERANA REZEKI ALLAH TAK PERNAH SALAH ALAMAT.

“Apa lagi kebaikan yang kurang aku berikan….? Aku doakan agar mereka di luar sana terus mendapat TAUFIK serta HIDAYAH NYA yang maha esa. Amin ya Rab.

“Aku tidak mengeluh malah aku bersyukur atas ujian Allah ini yang menjadikan aku manusia yang lebih kuat dan sabar serta fokus. Alhamdulillah.

IKLAN

“Aku maafkan kamu yang merasa panas melihat aku yang terus ingin maju. Aku bersyukur pada Allah di kelilingi keluarga adik beradik dan sahabat sahabat yang baik hati serta yang mendapat rahmat Mu ya Rab.

“AKU YANG SEKARANG BUKAN AKU YANG DULU. MANUSIA BERUBAH. insyaallah. Moga iman kita dipelihara oleh Allah. Amin,” tulisnya panjang lebar.

https://www.instagram.com/bettybanafee/?hl=en

Betty sebelum ini mendirikan rumah tangga bersama Bruce Dargus pada 8 Disember 2012 dan bercerai 10 Julai 2019.

Hasil perkongsian hidup, pasangan ini dikurniakan sepasang cahaya mata iaitu Julia Claire Dargus, 7, dan Bruce Dean Dargus, 5.

Foto: Instagram Betty Banafe

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI