Bukan kali pertama membintangi filem seram, namun pengalaman bersama filem Pusaka cukup beri pengalaman berbeza.

Jelas Sweet Qismina, agak sukar bagi dirinya untuk melupakan babak dirinya terpaksa menarik gumpalan rambut bersalut darah yang keluar daripada mulutnya kesan gangguan saat dirasuk saka.

Jujurnya saya ‘terseksa’ dengan filem Pusaka. Babak rambut keluar daripada mulut tidak menggunakan kesan khas, sebaliknya saya terpaksa masukkan gumpalan rambut yang bersalut darah ke dalam mulut.

“Memang meloyakan sehingga tidak mampu untuk makan selepas itu.

“Bayangkan saya terpaksa menahan gumpalan rambut itu di dalam mulut dan tidak boleh menelan.

“Kemudian, saya perlu tarik keluar sedikit demi sedikit seperti muntah, sebagaimana yang dimahukan pengarah,” katanya.

IKLAN

Sweet berkongsi kisahnya ketika ditemui pada Malam Gala Pusaka di The Starling Mall.

Pelakon berusia 21 tahun ini turut mendedahkan bait-bait mantera yang dibaca juga merujuk kepada nama anak jin, sebagaimana yang diberitahu.

Lalu, atas sebab itulah dia turut melakukan persediaan sepenuhnya sebelum masuk ke set penggambaran.

IKLAN

Mantera yang disebut adalah nama anak-anak jin yang tidak elok dan disebabkan itu, sebelum masuk set penggambaran, saya menyediakan perlindungan diri seperti bacaan ayat-ayat suci Al-Quran.

“Jujurnya ada babak yang agak menyeramkan dan saya sendiri merasa kebas dan tidak sedap badan apabila menyebut mantera tersebut.

“Menjadi kerisauan sebenarnya apabila terlalu menjiwai mantera kerana takut sesuatu yang lain pula berlaku. Apa pun, ia hanyalah lakonan,” jelasnya lagi.

IKLAN

Pusaka yang bakal ditayangkan di pawagam 31 Oktober depan turut menampilkan pelakon hebat lain seperti Syafiq Kyle, Mimi Lana, Fauziah Ahmad Daud, Faizal Hussien dan ramai lagi.

Diarahkan Razaisyam Rashid, Pusaka merupakan karya terbaru terbitan Astro Shaw dengan kerjasama Director’s Think Thank dan persembahkan oleh produksi Alpha 47.

Foto: Instagram Sweet Qismina

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI