“Jangan Kecam Ustaz Favourite Aku,” – Bantuan Ustaz Ebit Liew Disalah Tafsir? Ini Respon Padu Zarina Anjoulie

Baru-baru ini, isu mengenai kaedah mengagihkan bantuan melibatkan pendakwah bebas, Ustaz Ebit Lew hangat diperkatakan di media sosial.

Masing-masing memberikan pendapat sendiri hingga mengundang reaksi bercampur-campur di kalangan netizen.

Lalu, isu tersebut mendapat perhatian ramai termasuk Zarina Anjoulie. Menurutnya, Ustaz Ebit tidak sepatutnya menerima kecaman kerana dia hanya menjalankan tanggungjawab yang telah diamanahkan.

“So, today Anju nak ceritakan pasal topik yang dua tiga hari viral ni pasal Ustaz Ebit Liew. Ada segelintir pihak yang kecam dia, membuat tohmahan macam-macam dekat dia.

“First of all, Anju nak cakap, he has inspired me to do a lot even in his charity work sebab I selalu stalk video dia memang I suka gila.

“What I like about him is cara pendekatan dia. Bila I tengok video macam mana dia treat his wife and family, he is very gentle type and give you gentle approach,” katanya.

Menerusi video berdurasi lebih tiga minit itu, Zarina antara lain turut menegaskan, segala usaha yang telah dilakuan Ebit sebelum ini ternyata memberi inspirasi buatnya untuk sentiasa memperbaiki diri untuk melakukan kebaikan.

IKLAN

“Secara tak langsung bila you tengok video dia dengan family, membuatkan I nak buat benda yang sama dengan my family.

“This is the vibe that I got. Cara pendekatan dia tu bagus dia membuatkan ramai orang terdetik nak buat perkara baik.

“Sebab tu bila dia buat charity tu semua, secara tak langsung membuka mata ramai orang untuk sama-sama menolong terutama ketika PKP ni,” kongsinya menerusi IG TV di Instagram.

Jelasnya lagi, segala video yang dikongsi pendakwah tersebut bertujuan untuk mengelak fitnah dan menyemai rasa perihatin di kalangan rakyat Malaysia.

“So I do not understand kenapa ada ustaz yang nak kecam dia dan lepas tu nak kata dia tangkap gambar and sebar aib dekat rumah orang miskin konon jatuh hukum haram.

“First of all, macam mana kau tahu perkara tu memalukan? Orang tu malu ke? Macam mana kau tahu perasaan orang tu,” jelasnya lagi.

Pendapat tersebut dikongsikannya menerusi entri terkini di laman Instagram miliknya.

Pada masa sama, Zarina turut menasihati orang ramai supaya sentiasa bersangka baik dan tidak melakukan tuduhan secara melulu.

“Orang tu bersyukur berterima kasih okay. The reason why Ustaz Ebit Liew took that picture is because itu duit dana kedua, nak tingkatkan sifat perihatin dalam kalangan rakyat Malaysia ni.

IKLAN

“Kalau dia tak tunjuk nanti ada pula yang tanya mana pergi duit dana semua. Orang dah kasi duit bukan nak kata pemberi tu demand, tapi it’s better to do that supaya tak timbulnya fitnah,” jelasnya.

Menerusi ruangan komen, rata-rata netizen bersetuju dengan pendapat Zarina selain turut mendoakan agar Ustaz Ebit diberi kekuatan untuk terus melakukan usaha amal tersebut.

Ikuti video versi penuhnya di sini;

Sumber: Instagram Zarina Anjoulie