Sebelum ini, hasrat penyanyi dan pelakon Janna Nick mengenai isu pembinaan pusat tahfiz dipertikai ramai pihak susulan sumber yang dikatakan haram menerusi pembabitannya dalam bidang seni.

Mengakui sedikit terkesan dengan komen-komen negatif tersebut, namun Janna atau nama sebenarnya, Nurul Jannah Muner, 27, tetap terus kental meneruskan pembinaan tersebut yang terletak di kampung halamannya di Kampung Bukit Kechil, Simpor, Kedah.

“Saya ingin jelaskan di sini yang menggerakkan usaha ini adalah Ahli Jawatan Kuasa (AJK) Masjid Kampung Bukit Kechil, Simpor yang majoritinya adalah saudara-mara saya.

“Bapa saudara saya imam di situ. Kalau ada keraguan dalam perkara ini, saya hanya bertindak sebagai jurucakap menyampaikan hasrat orang kampung untuk tubuhkan tahfiz.

Isu Bina Tahfiz, Janna Nick Tak Kisah Dikritik – “Kalau Berjaya, Saya Nak Buat Untuk Bantu Negeri Kelahiran Pula.” Isu Bina Tahfiz, Janna Nick Tak Kisah Dikritik – “Kalau Berjaya, Saya Nak Buat Untuk Bantu Negeri Kelahiran Pula.”

“Kalau orang nak menidakkan kata halal atau haram, tujuan saya menggunakan platform yang ada ke arah kebaikan. Terpulang orang nak terima cara bagaimana,” katanya.

Menurut pelantun lagu Gatal ini, dia menanam impian untuk membantu penduduk di Kedah pula selepas ini sekiranya projek tahfiz ini berjaya dilaksanakan.

“Sebenarnya tahfiz dah ada di masjid ini. Namun sekarang kelas dibuat di masjid. Tujuan kami nak besarkan untuk bagi peluang lebih ramai yang masuk.

IKLAN

“Kami bukan sasarkan tahfiz semata-mata, tapi ada rumah anak yatim, kompleks untuk kegunaan orang kampung seperti dewan dan sebagainya.

“Itu kehendak dan persetujuan orang ramai. Saya sebagai wakil dari kampung sendiri tempat saya membesar, mengapa tidak saya bantu mereka.

Isu Bina Tahfiz, Janna Nick Tak Kisah Dikritik – “Kalau Berjaya, Saya Nak Buat Untuk Bantu Negeri Kelahiran Pula.” Isu Bina Tahfiz, Janna Nick Tak Kisah Dikritik – “Kalau Berjaya, Saya Nak Buat Untuk Bantu Negeri Kelahiran Pula.”

 

“”Sebabnya saya tahu mereka dah dua tahun kumpul dana, tapi gagal akibat pandemik Covid-19. Semua orang turut terkesan.

IKLAN

“Itu sahaja yang saya boleh bantu. Saya buat dengan skala kecil demi kampung sendiri. Kalau berjaya, saya nak buat untuk bantu negeri kelahiran pula,” katanya lagi.

Sementara itu, dalam perkembangan terbaharu, Janna kini sedang sibuk menjalani penggambaran filem psiko thriller berjudul Jemputan Ke Neraka.

Filem arahan Amor Rizan itu memaparkan sisi lain Janna yang banyak bermain dengan ekspresi muka bagi menimbulkan tanda tanya di kalangan penonton.

“Ini ialah filem kelima saya melakonkan watak Ivy. Ia adalah watak yang polos. Seorang yang tidak tahu apa-apa dan sebagai pemerhati apa yang berlaku dalam sebuah banglo.

IKLAN

Isu Bina Tahfiz, Janna Nick Tak Kisah Dikritik – “Kalau Berjaya, Saya Nak Buat Untuk Bantu Negeri Kelahiran Pula.” Isu Bina Tahfiz, Janna Nick Tak Kisah Dikritik – “Kalau Berjaya, Saya Nak Buat Untuk Bantu Negeri Kelahiran Pula.”

“Kisahnya membabitkan sekumpulan pelajar sekolah yang pernah buli seorang pelajar lain. Apabila habis sekolah berlaku balas dendam terhadap mereka.

“Saya adalah mata penonton dalam cerita ini. Watak Ivy agak mencabar sebab kena sentiasa berada dalam keadaan penuh tanda tanya,” katanya.

Selain Janna, filem yang menjalani penggambaran di Pulau Carey dan Kuala Lumpur itu turut dibintangi Sharifah Sakinah, Hafreez Adam, Jasper Supayah, Wafariena Roslan, Amy Nurtinie, Hariz Hamdan dan Nick Syaf.

Untuk berita terkini hiburan dalam dan luar negara, jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Media Hiburan. Klik di sini.

Foto:  Instagram Janna Nick