Isu Bedung Bayi Tradisional, Dr Say Kasi Cara Baru, Siap Kongsi Anak Wajar Bedung Sampai Usianya…

Fasa baharu sebagai ibu bapa sememangnya cukup mencabar apatah lagi dalam proses bedung bayi.

Ulas Dr Say Shazril menerusi Instagram, dia cukup lemah dalam tugasan ini kerana pergerakan bayi yang aktif menyebabkan bedung sering kali gagal.

Dan atas sebab itu dia menyarankan agar pasangan yang baru mendapat anak agar menggunakan bedung berzip kerana lebih memudahkan.

“Topik : Bedung Penyelamat Rumah Tangga Part 2

“Being a modern man, sy nk benda mudah & cepat sb sy tgk parents bnyk perabih unnecessary time when it comes to dealing with kids. Bedung cara tradisional cukup men-sayukan hati. Nk lipat ja makan masa, lepas 30minit sebelah tgn baby terkeluar, dh kne lipat balik.

IKLAN

“Bila peluk baby dibedung tradisional pn gelisah sb kena cermat2 kalau x, nnt terbukak lipatan tu dh satu hal nk lipat balik.

“Maka sy btau bini “xleh gi cmni hun, i koyak dh dgn bedung department ni, mesti ada cara mudah tuk bedung ni” maka bini being a good Googler, google lah & fuiyooo rupa2ny ramai berfikiran mudah mcm sy.

Kami jumpa 2 style baguih tuk bedung, kalau ampa perasan kt gmba part 1, sy guna style velcro. Kat gmba ni plak sy guna style lagi mudah yakni zip. Style zip ni perghhh kalau korg ade kwn yg baru pas bersalin tolonglah hadiahkan kt dia bedung style zip ni & kat wish card tu ampa tulis siap2 “You’re Welcome”.

Doktor popular ini juga mencadangkan bayi dibedung sehingga usia tiga atau empat bulan.

Mesti ada yg tertanya “smpi bila nk kena bedung?”. Ahaa jwpnny smpi Moro Reflex tu hilang yakni dlm 3-4bulan maka bila dia dh xterkejut dh, boleh la ampa un-bedung anak2 ampa.

“Sekian perkongsian Kemahiran Hidup Dr Say. Ke ade bedung yg lg mudah dari velcro & zip ni? Bg chan la sy sbgi parents baru nak jakun skit ngn benda2 baby ni wahai parents2 senior huhu.

IKLAN

“P.S : Turn daddy malas layan baby huhu,” kongsinya lagi

View this post on Instagram

Topik : Bedung Penyelamat Rumah Tangga Part 2 . Being a modern man, sy nk benda mudah & cepat sb sy tgk parents bnyk perabih unnecessary time when it comes to dealing with kids. Bedung cara tradisional cukup men-sayukan hati. Nk lipat ja makan masa, lepas 30minit sebelah tgn baby terkeluar, dh kne lipat balik. Bila peluk baby dibedung tradisional pn gelisah sb kena cermat2 kalau x, nnt terbukak lipatan tu dh satu hal nk lipat balik. . Maka sy btau bini "xleh gi cmni hun, i koyak dh dgn bedung department ni, mesti ada cara mudah tuk bedung ni" maka bini being a good Googler, google lah & fuiyooo rupa2ny ramai berfikiran mudah mcm sy. Kami jumpa 2 style baguih tuk bedung, kalau ampa perasan kt gmba part 1, sy guna style velcro. Kat gmba ni plak sy guna style lagi mudah yakni zip. Style zip ni perghhh kalau korg ade kwn yg baru pas bersalin tolonglah hadiahkan kt dia bedung style zip ni & kat wish card tu ampa tulis siap2 "You're Welcome". . Mesti ada yg tertanya "smpi bila nk kena bedung?". Ahaa jwpnny smpi Moro Reflex tu hilang yakni dlm 3-4bulan maka bila dia dh xterkejut dh, boleh la ampa un-bedung anak2 ampa. Sekian perkongsian Kemahiran Hidup Dr Say. Ke ade bedung yg lg mudah dari velcro & zip ni? Bg chan la sy sbgi parents baru nak jakun skit ngn benda2 baby ni wahai parents2 senior huhu. . P.S : Turn daddy malas layan baby huhu

A post shared by Dr Shazril Shaharuddin (@say_shazril) on

Walaupun baru bergelar bapa, namun doktor sasa ini mengambil tahu akan semua perihal bayi kecil dan pastinya ia meringankan beban ibu yang baru melahirkan.

Foto : Instagram Dr Say