“Ini Bukan Hotel Nak Semua Proper,” – Nabila Huda Berang Pemilik Penthouse Tak Beradab

Berkongsi pemandangan indah sebuah penthouse yang disewa untuk percutian keluarga di Seminyak baru-baru ini, Nabila Huda melepaskan amaran berikutan sikap tidak bertanggungjawab pemilik penginapan tersebut.

Ulas Nabila yang mesra disapa Abil, mood percutian terganggu apabila rumah tersebut mengalami masalah elektrik pada jam 11.30 malam dan pemilik tidak mengambil peduli akan masalah tersebut.

“Ok ni villa Yang Kitaorg stay kat seminyak. Cun gila. Penthouse Baru , near the town.Harga rm725 per night. Villa ni adalah category “Airbnbplus” ! The whole day memang Kitaorg enjoy gila sampai la 11:30pm, tiba-tiba black out! 

Message and call owner Dia kata tak boleh Tolong sebab dah lewat. Kitaorg explain la Cakap ada Anak tidur kalau Kitaorg okay je. Dia kata Kalau tak boleh tidur, Dia suruh Kitaorg check in hotel. Maknanya suruh kejut Anak kitaorg 12am tu, keluar dari that place and cari hotel? 

“After both of us naik turun tangga nak hidup kan electricity, That’s the only option ? Hmm..So we decided to walk across the street ,hustle je tanya Kalau ada technician. Alhamdulillah ada! Dia datang check but Dia kata dah terbakar and Tolong call kan tnb untuk datang. 2am electric dah ada! Yayyy!!”

Tidak berhenti setakat itu, masalah datang tertimpa apabila air, dapur masak dan toilet pula tidak boleh digunakan.

IKLAN

Owner tadi senyap terus tanpa berita. Next day, problem lain pulak. Air Takde, stove tak boleh pakai , flush ada problem. Fucked up! Texted the owner again at 7:30am ,Then.. tengahari Dia reply. 

“Dia Cakap suruh Kitaorg cari tempat lain and Dia bagi full refund. Childish nya decision tu! Itu je cara selesai kan? Dia tak fikir langsung kite carry luggage naik atas, Anak lagi ,Nak kena packing Balik, dengan Yang malam tadi Kitaorg naik turun tangga settle kan electric Rumah dia, dengan time tak banyak sebab few days je tinggal Dan Dia tak jumpa Kitaorg or rasa bersalah.”

Malah pemilik tersebut meletakkan kesalahan kepada pelakon jelita ini dan menyifatkan penginapannya bukan hotel untuk semuanya sempurna.

Dia siap kata sorry we’re not type of guest yang Dia expected. Fucking selfish. MasYallah! Dia kata ni bukan hotel Nak semua proper. Ye lah Aku tau lah. 

“Dia ingat Aku ni budak-budak ke pakai Airbnb ni. Kite dah guna airbnb ni travel satu dunia dah lama Tak pernah langsung complain or Ada masalah. Dia Yang bermasalah sebenarnya. Tapi kite Nak marah pun tak boleh sebab tu hak Dia kan.. Kalau marah pun Benda dah jadi. Yang penting skali Kitaorg dapat stay for free!? So Kitaorg Balik, packing and move to another villa. Tak pasal-pasal.”

Meskipun ditimpa musibah, namun nasihat Abil, jangan panik dan sentiasa positif.

IKLAN

But all good, kami masih teruskan hidup and happy macam biasa. Jadi next time if jadi benda sama kat korang , Jangan panic . Evertime travel Mesti kena get ready untuk “worst case scenario” ! And always positive, maybe it’s not your luck jadi Pada hari tu dan move on.”

View this post on Instagram

Ok ni villa Yang Kitaorg stay kat seminyak. Cun gila. Penthouse Baru , near the town.Harga rm725 per night. Villa ni adalah category “Airbnbplus” ! The whole day memang Kitaorg enjoy gila sampai la 11:30pm, tiba-tiba black out! Message and call owner Dia kata tak boleh Tolong sebab dah lewat. Kitaorg explain la Cakap ada Anak tidur kalau Kitaorg okay je. Dia kata Kalau tak boleh tidur, Dia suruh Kitaorg check in hotel. Maknanya suruh kejut Anak kitaorg 12am tu, keluar dari that place and cari hotel? After both of us naik turun tangga nak hidup kan electricity, That’s the only option ? Hmm..So we decided to walk across the street ,hustle je tanya Kalau ada technician. Alhamdulillah ada! Dia datang check but Dia kata dah terbakar and Tolong call kan tnb untuk datang. 2am electric dah ada! Yayyy!! Owner tadi senyap terus tanpa berita. Next day, problem lain pulak. Air Takde, stove tak boleh pakai , flush ada problem. Fucked up! Texted the owner again at 7:30am ,Then.. tengahari Dia reply. Dia Cakap suruh Kitaorg cari tempat lain and Dia bagi full refund. Childish nya decision tu! ??‍♀️ Itu je cara selesai kan? Dia tak fikir langsung kite carry luggage naik atas, Anak lagi ,Nak kena packing Balik, dengan Yang malam tadi Kitaorg naik turun tangga settle kan electric Rumah dia, dengan time tak banyak sebab few days je tinggal Dan Dia tak jumpa Kitaorg or rasa bersalah , Dia siap kata sorry we’re not type of guest yang Dia expected. Fucking selfish. MasYallah! Dia kata ni bukan hotel Nak semua proper. Ye lah Aku tau lah. Dia ingat Aku ni budak-budak ke pakai Airbnb ni. Kite dah guna airbnb ni travel satu dunia dah lama Tak pernah langsung complain or Ada masalah. Dia Yang bermasalah sebenarnya. Tapi kite Nak marah pun tak boleh sebab tu hak Dia kan.. Kalau marah pun Benda dah jadi. Yang penting skali Kitaorg dapat stay for free!? So Kitaorg Balik, packing and move to another villa. Tak pasal-pasal.. But all good, kami masih teruskan hidup and happy macam biasa. Jadi next time if jadi benda sama kat korang , Jangan panic . Evertime travel Mesti kena get ready untuk “worst case scenario” ! And always positive, maybe it’s not your luck jadi Pada hari tu dan move on…✌?

A post shared by Nabila Huda (@kupu_kupu) on

Setiap musibah yang datang akan disusuli dengan rahmat dan kebaikan. Semoga yang baik-baik sahaja untuk Abil.

Foto – Instagram Nabila Huda