Usahawan dan pempengaruh popular Hafiz Mahamad buat pertama kalinya tampil menerbitkan sebuah filem pendek berbentuk eksperimental sempena sambutan Hari Kebangsaan ke-66.

Filem pendek yang diberi judul Kisah Merdeka itu turut membariskan isteri tercintanya, Syafiqah Aina sebagai tunjang utama selain dilatari suara pelakon legenda, Datuk Rahim Razali.

Uniknya tentang Kisah Merdeka, ia merupakan hasil terbitan sepenuhnya daripada produksi Ainaa Beauty sendiri.

“Saya dan isteri menghasilkan sebuah karya sempena bulan kemerdekaan, digarap serta diterbitkan sendiri oleh team in house Ainaa Beauty.

“Filem ini dihasilkan dalam masa yang singkat sahaja dan ia mengisahkan perbezaan dua zaman; zaman dahulu (sekitar 1940) dan zaman terkini (2023),” katanya.

Kisah Merdeka menceritakan tentang masyarakat yang dijajah pada zaman dahulu oleh pihak komunis dan pada masa sama ada segelintir masyarakat kini masih dijajah melalui mentaliti yang suka mengutuk dan mengejek kekurangan orang lain.

IKLAN

“Kesusahan, kelemahan luaran sentiasa menjadi ‘subjek’ penjajah pada mereka yg lemah. Teknologi pula adalah ‘senjatanya’. Nenek moyang kita ajarkan kita tentang ‘bersatu’ agar menjadi bangsa yang kuat. Jika ada yang lemah, pasti akan ada hadir untuk membantu,” katanya.

Apa yang menarik, filem pendek itu juga  mengetengahkan kisah sebenar daripada pengguna produk Ainaa Beauty yang berdepan dengan cemuhan netizen.

“Objektif cerita ini adalah untuk memberikan kesedaran jangan salah menggunakan kemodenan teknologi untuk menghina individu yang kelihatan lemah.

“Ia diadaptasi daripada kisah sebenar pengguna Ainaa Beauty yang berhadapan dengan cemuhan netizen disebabkan masalah kulit muka mereka,

IKLAN

“Filem ini adalah permulaan kepada 11 siri cerita yang akan dipaparkan tidak lama lagi yang berkisarkan tentang perjalanan individu berdepan hinaan masyarakat,” tambahnya.

Hafiz Mahamad Terbitkan Filem Pendek Sempena Merdeka, Rupanya Ilham Dari Kisah Benar! Hafiz Mahamad Terbitkan Filem Pendek Sempena Merdeka, Rupanya Ilham Dari Kisah Benar! Hafiz Mahamad Terbitkan Filem Pendek Sempena Merdeka, Rupanya Ilham Dari Kisah Benar!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hafiz Mahamad (@hafizmahamad)

Selain penampilan Syafiqah Aina dan keluarga Ainaa Beauty, filem Kisah Merdeka juga menggunakan suara latar pelakon legenda tersohor, Datuk Rahim Razali.

IKLAN

Meninjau ruangan komen, ada yang meluahkan rasa rindu dapat mendengar semula suara Datuk Rahim Razali menerusi filem pendek Kisah Merdeka.

Serentak dengan tayangan filem pendek sulung Kisah Merdeka itu, Hafiz bakal memilih tujuh pemenang terbaik daripada komen di ruangan Instagram untuk memenangi saguhati bernilai RM300.

Syaratnya perlulah berkongsi kisah peribadi berdasarkan filem pendek eksperimentasi ‘Kisah Merdeka’!

Sehingga kini, posting berkenaan sudah pun menerima hampir 70,000 tanda suka di Instagram, disusuli dengan respon positif pelbagai warganet.

Untuk berita terkini hiburan dalam dan luar negara. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Media Hiburan, klik di sini

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI