“90 peratus hal rumah tangga yang didedahkan di media sosial biasanya tidak dapat diselamatkan.”

Demikian kata pendakwah bebas dan motivator, Ustaz Mohammad Yaakub Yusra Mohd Yusof sebagai mengulas tindakan sesetengah suami isteri yang berkongsi mengenai kemelut rumah tangga mereka di alam maya yang sekali gus boleh membuka aib pasangan.

Ustaz Mohammad Yaakub Yusra yang juga Pengarah Urusan Murtadha Dakwah Centre (MADAD) berkata, hal tersebut bukanlah menjadi jalan terbaik dalam menyelesaikan konflik rumah tangga yang berlaku.

“Sebab itu, saya boleh katakan ia suatu yang normal bila kita berumah tangga akan menghadapi masalah.

IKLAN

“Maka jangan menggunakan media sosial kerana di situ percayalah, lebih ramai orang yang ‘bertepuk tangan’ di atas musibah yang kita hadapi. Berbanding yang nak mendoakan kebaikan.

“Nasihat saya, apapun masalah yang berlaku biarlah apa yang berlaku di dalam (rumah tangga), kekallah di dalam. Pada masa sama kita cari jalan penyelesaian.

“Kalau Allah SWT izinkan… tidak panjang jodoh sekalipun, sekurang-kurangnya kita masih lagi boleh berkawan, mungkin kerana anak dan sebagainya.

IKLAN

“Kita dengan mak ayah pasangan sebagai mertua (pertalian) sampai sepanjang hayat. Jadi tak perlu bergaduhlah,” katanya lagi.

Ustaz Mohammad Yaakub Yusra berkata demikian ketika ditemui di Majlis Penyampaian Profesional Certificate & Majlis Menandatangani Memorandum Persefahaman (MOU) antara Asri Ahmad Academy dan Maahad Integrasi MADAD di Hotel Tenera, Bangi, baru-baru ini.

IKLAN

Jelasnya lagi, tindakan membuka pekung pasangan juga antara salah satu dosa besar yang tidak sepatutnya dilakukan oleh sesiapa pun.

“Jelas, nabi sebut dalam hadis, di antara perkara yang membawa kepada dosa besar ialah menyebarkan aib pasangan, tak kisah suami, isteri atau pun ahli keluarga terdekat,” katanya lagi.

Untuk berita terkini hiburan dalam dan luar negara, jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Media Hiburan. Klik Di Sini

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI