Selepas genap setahun melangsungkan Konsert Ulang Tahun ke-30 Dewa 19, band asal Surabaya itu tidak menunggu lama untuk kembali ke Malaysia bagi mengubati kerinduan para baladewa dan baladewi.

Bagaimanapun, kali ini, Dewa 19 tampil dengan sisi yang belum pernah ditunjukkan selama ini apabila diiringi 54 pemuzik orkestra Malaysia dan dipimpin konduktor muzik tersohor Indonesia, Guntur Nur Puspito.

Konsert yang dinamakan Dewa 19 – A Night At The Orchestra Chapter 5 Live In Malaysia itu tentunya sesuatu yang baharu buat lebih 7,000 peminat Dewa 19 yang membanjiri Axiata Arena pada tanggal 30 September lalu.

Malah, sejak awal lagi, suasana konsert ini juga telah diatur agar kelihatan mahal dan lebih serius. Para penonton menyaksikan konsert ini secara duduk dan turut diminta untuk mematuhi etika pemakaian seperti mengenakan suit, dress atau pakaian tradisional.

Tepat jam 8.45 malam, konsert dimulakan dengan lagu Bohemian Rhapsody yang dipimpin sendiri oleh Dhani. Ia dilihat seperti sesi pemanasan badan buat para pemuzik orkestra yang menerima pujian melambung Dhani yang menyifatkan mereka jauh lebih baik berbanding pemuzik orkestra di negaranya.

Dewa 19, Buai 7000 Peminat Menerusi Alunan ‘Mewah’ Orkestra

Sepanjang lagu tersebut dimainkan, rata-rata penonton meluahkan rasa kagum dengan kemampuan para pemuzik orkestra negara yang jarang diberikan perhatian sebelum ini dek kerana hanya tertumpu kepada band atu penyanyi semata.

Meskipun ramai yang agak hampa disebabkan ketiadaan vokalis, Once namun, persembahan yang dipamerkan tiga vokalis lain tetap berjaya menyentuh jiwa para penonton.

Vokal bertenaga dan cara nyanyian yang penuh berkarisma nyata menggamatkan suasana dewan saat Ello naik ke pentas untuk mempersembahkan lagu Arjuna, Sudah serta Pupus.

IKLAN

Dewa 19, Buai 7000 Peminat Menerusi Alunan ‘Mewah’ Orkestra

Sementara itu, vokalis adan anggota termuda Dewa 19, Virzha juga tidak kurang hebatnya meskipun dengan gaya nyanyian yang sangat bersahaja ketika membawakan lagu Pangeran Cinta, Risalah Hati, Selimut Hati dan Kosong.

Dewa 19, Buai 7000 Peminat Menerusi Alunan ‘Mewah’ Orkestra

Yang paling dinanti-nantikan sudah tentulah nyanyain daripada vokalis asal Dewa 19, Ari Lasso. Aura serta kelunakkan suara yang dimiliki penyanyi tersebut sememangnya tidak pernah gagal untuk membuatkan para penonton terkesima.

Dewa 19, Buai 7000 Peminat Menerusi Alunan ‘Mewah’ Orkestra

IKLAN

Sebelum membawakan lagu Satu, Ari sempat berkongsi cerita bahawa lagu tersebut telah menjadi penguat semangatnya sepanjang bertarung dengan penyakit kanser.

Persembahan diteruskan lagi menerusi lagu Cintakan Membawamu, Dua Sedjoli, Roman Picisan, Kangen dan kemudian ditutup dengan Separuh Nafas bersama semua vokalis adalah pilihan lagu yang cukup indah dalam format orkestra.

Dewa 19, Buai 7000 Peminat Menerusi Alunan ‘Mewah’ Orkestra

Ahmad Dhani juga tidak ketinggalan berpeluang melepaskan gian apabila turut menyanyikan beberapa buah lagu seperti My Way, Aku Cinta Kau Dan Dia sehingga karya handal Allahyarham Tan Sri P.Ramlee, Madu Tiga.

Pada malam tersebut, tiga penyanyi popular tempatan turut diberikan penghormatan untuk berkongsi pentas bersama Dewa 19.

IKLAN

Dewa 19, Buai 7000 Peminat Menerusi Alunan ‘Mewah’ Orkestra Dewa 19, Buai 7000 Peminat Menerusi Alunan ‘Mewah’ Orkestra

Amir Masdi membuktikan penyanyi lelaki Malaysia juga mempunyai kualiti vokal yang hebat sewaktu berduet bersama Ello untuk membawakan lagu Bohemian Rhapsody

Sementara itu, Shila Amzah dan Jaclyn Victor pula beradu suara menerusi lagu Begitu Salah Begini Benar yang tidak kurang menarik.

Pujian juga harus diberikan buat anggota kumpulan Dewa 19 yang lain seperti Andra Ramadhan (gitar), Yuka Sampurna (bass) Agung Yudha (dram) dan Tyo Nuggros (drum) yang sentiasa menampilkan bersembahan bertenaga sepanjang 34 buah lagu yang dimainkan.

Dewa 19, Buai 7000 Peminat Menerusi Alunan ‘Mewah’ Orkestra

Selepas di Kuala Lumpur, Konsert Dewa 19 – A Night At The Orchestra bakal ditersukan lagi ke beberapa buah bandar di Indonesia dan berkemungkinan akan ke Singapura pula.

Untuk berita terkini hiburan dalam dan luar negara. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Media Hiburan. Klik di sini.

Kredit Foto: Echolaliapictures & Bangsawan Pictures