Pelakon dan usahawan, Mawar Rashid turut peka dan memberi pesanan buat warga di negara ini agar memandang serius peluranan Covid-19 selain mematuhi etika Perintah Kawalan Pergerakan yang telah dikuat kuasakan.

Bintang Tq Caption ini juga turut menegaskan virus jahat ini bukanlah suatu perkara yang boleh dipandang enteng.

Kata Mawar, ahli keluarga mangsa Covid-19 yang meninggal dunia turut terkesan kerana tidak boleh untuk mengikuti jenazah saat dikebumikan demi keselamatan.

“Please stay at home guys. COVID-19 bukan virus main-main. Mangsa COVID-19 yang meninggal dunia, ahli keluarga tidak boleh pun tatap wajah mereka.

“Tak boleh pikul bawa ke kubur, tak boleh tolong tanamkan. Ini kerana virus yang ada pada tubuh mereka masih aktif hingga beberapa jam/hari.

IKLAN

“Petugas khas sahaja boleh kebumikan dan urusan mandi mayat guna prosedur ketat. Tiada sesiapa boleh mendekat. Tidak ada solat jenazah seperti mayat normal lain.

“Semoga roh arwah ditempatkan dikalangan orang-orang beriman, amin,” tulis Mawar.

Pada masa sama, peserta Dewi Remaja 2015 ini juga memohon ramai agar peka dan turuti saranan pihak kerajaan bagi mengekang masalah ini dari terus berlarutan demi kebaikan bersama.

IKLAN

“COVID-19 bukan perkara main-main. Jadi tolong jangan main-main dengan arahan pihak berkuasa agar kita stay di rumah dan minimakan pergerakan.

“Langkah dibuat oleh kerajaan ini untuk kebaikan kita semua. Tolong patuhi. Jangan disebabkan kalian, orang lain mendapat jangkitan.

“Ayuh Malaysian kita sama-sama perangi wabak bahaya ini. Sama-sama kita berganding bahu dan memberi kerjasama atas semua arahan yang diberi.

IKLAN

“Kita mampu melawan wabak ini jika patuh pada arahan yang diberikan.

“Ayuh Malaysia! Kita lawan wabak ini sama-sama!,” tegasnya.

View this post on Instagram

Please stay at home guys. COVID-19 bukan virus main-main. Mangsa COVID-19 yang meninggal dunia, ahli keluarga tidak boleh pun tatap wajah mereka. Tak boleh pikul bawa ke kubur, tak boleh tolong tanamkan. Ini kerana virus yang ada pada tubuh mereka masih aktif hingga beberapa jam/hari. Petugas khas sahaja boleh kebumikan dan urusan mandi mayat guna prosedur ketat. Tiada sesiapa boleh mendekat. Tidak ada solat jenazah seperti mayat normal lain. Semoga roh arwah ditempatkan dikalangan orang-orang beriman, amin. COVID-19 bukan perkara main-main. Jadi tolong jangan main-main dengan arahan pihak berkuasa agar kita stay di rumah dan minimakan pergerakan. Langkah dibuat oleh kerajaan ini untuk kebaikan kita semua. Tolong patuhi. Jangan disebabkan kalian, orang lain mendapat jangkitan. Ayuh Malaysian kita sama-sama perangi wabak bahaya ini. Sama-sama kita berganding bahu dan memberi kerjasama atas semua arahan yang diberi. Kita mampu melawan wabak ini jika patuh pada arahan yang diberikan. Ayuh Malaysia! Kita lawan wabak ini sama-sama! #StayWhereYouAre #Covid19 #StayHomeStaySafe

A post shared by MAWAR RASHID (@mawarashid) on

Foto: Instagram Mawar Rashid

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI