Penyanyi yang juga merupakan seorang guru, Tasha Manshahar meluahkan rasa kecewa terhadap tindakkan segelintir individu yang tidak sensitif dengan perasaan ahli keluarga Allahyarhamah Sandra Dianne.

Menurut Tasha, walaupun dia tidak begitu rapat dengan Sandra, namun menyifatkan kehilangan tersebut tetap amat dirasainya.

View this post on Instagram

I cant help but to say something about her tonight. Pernah kenal arwah, pernah beberapa kali jumpa masa show sama dulu. Tak rapat tapi pemergiannya beri impak yang besar, not only to me but many people. Suprisingly, yang tak pernah mengenali arwah pun terasa kehilangan. Sedih ni bukan sedih yg biasa. Sedih bercampur cemburu. Cemburunya sebab sebegini sekali ramai org menceritakan kebaikan dia, sedangkan selama ni tak ramai pun notice kewujudan arwah. Sedih. Arwah tinggalkan kita dengan banyak perkara untuk kita muhasabah. Tapi lagi sedih sbb ada org-org yg lgsg tak jaga sensitiviti. Malah, tak rasa menjaga sensitiviti tu penting pun. Semua org ada pendapat masing-masing, tp bukan semua kita boleh share openly. Ada benda yg lebih baik kalau disimpan sendiri supaya tak menyakitkan hati. Arwah dah selesai tugas dia di dunia, kita ni? Allah bg masa utk kita beringat sebenarnya. Kita sendiri pun dah running out of time. Kenapa bazir buat/bercakap benda tak berpahala. Apa nak jawab pada Allah dekat sana? 🥺 I believe, untuk dia dapat peghormatan sebegini sekali, mudahnya urusan pengebumian dia, pasti ada kebaikan yg kita sendiri tak mampu lakukan. Entah-entah, ada perbualan/doa dia pada Allah lebih ikhlas berbanding kita. Lebih bersungguh. Lebih tulus. We never know. Sepanjang menonton #bigstage2020 #sandradalamkenangan , saya betul-betul terkesan. Tak sangka akan sama2 nangis. Lagi terkesan bila Farisha bagitahu yang sebelum kemalangan, arwah ada tunjuk DM-DM haters hntr kepada arwah dan itu buat arwah sangat down. I wonder, now, can those haters sleep at night? Yg pergi tetap pergi. Tp kita yang masih tinggal ni, apa je yg kita plan nk buat? Rasa kagum dengan sikap arwah. Rasa malu pun ada, banyak betul kebaikan dia, penyayangnya dia dengan ibu bapa & keluarga, disayangi kawan-kawan, disenangi strangers. Aura baik ni bukan milik org kaya, atau org ternama, atau org bijak pandai, tp milik org yg hatinya tiada lain melainkan kebaikan semata. Semoga kita tergolong dalam kalangan org-org yg memiliki hati yang sejahtera. Aamiin. #selfreminder Takziah buat keluarga arwah. Semoga Allah kurniakan ketabahan. Al-Fatihah buat Sandra 🌷

A post shared by @ tashamanshahar on

“I cant help but to say something about her tonight. Pernah kenal arwah, pernah beberapa kali jumpa masa show sama dulu.

“Tak rapat tapi pemergiannya beri impak yang besar, not only to me but many people. Suprisingly, yang tak pernah mengenali arwah pun terasa kehilangan.

“Sedih ni bukan sedih yang biasa. Sedih bercampur cemburu. Cemburunya sebab sebegini sekali ramai orang menceritakan kebaikan dia, sedangkan selama ni tak ramai pun notice kewujudan arwah.

“Sedih. Arwah tinggalkan kita dengan banyak perkara untuk kita muhasabah. Tapi lagi sedih sebab ada orang-orang yag langsung tak jaga sensitiviti. Malah, tak rasa menjaga sensitiviti tu penting pun,” katanya.

IKLAN

Kenyataan tersebut dikongsikan oleh Tasha menerusi akaun Instagram miliknya.

Tambah penyanyi lagu Bukan Aku itu lagi, pemergian Sandra ini sepatutnya menjadi pengajaran untuk kita terus berbuat baik sesama manusia.

“Semua orang ada pendapat masing-masing, tapi bukan semua kita boleh share openly. Ada benda yang lebih baik kalau disimpan sendiri supaya tak menyakitkan hati.

“Arwah dah selesai tugas dia di dunia, kita ni? Allah bagi masa untuk kita beringat sebenarnya. Kita sendiri pun dah running out of time. Kenapa bazir buat/bercakap benda tak berpahala. Apa nak jawab pada Allah dekat sana?

“I believe, untuk dia dapat penghormatan sebegini sekali, mudahnya urusan pengebumian dia, pasti ada kebaikan yang kita sendiri tak mampu lakukan.

“Entah-entah, ada perbualan/doa dia pada Allah lebih ikhlas berbanding kita. Lebih bersungguh. Lebih tulus. We never know,” jelasnya lagi.

Dalam pada itu, isteri kepada penyanyi, Raqib Majid itu turut menyifatkan bahawa dia amat terkesan menonton konsert tribute #SandraDalamKenangan yang berlansung pada Ahad.

“Sepanjang menonton #bigstage2020 #sandradalamkenangan , saya betul-betul terkesan. Tak sangka akan sama-sama nangis.

“Lagi terkesan bila Farisha bagitahu yang sebelum kemalangan, arwah ada tunjuk DM-DM haters hantar kepada arwah dan itu buat arwah sangat down. I wonder, now, can those haters sleep at night?

“Yang pergi tetap pergi. Tapi kita yang masih tinggal ni, apa je yg kita plan nk buat? Rasa kagum dengan sikap arwah. Rasa malu pun ada, banyak betul kebaikan dia, penyayangnya dia dengan ibu bapa & keluarga, disayangi kawan-kawan, disenangi strangers.

“Aura baik ni bukan milik org kaya, atau org ternama, atau org bijak pandai, tapi milik orang yang hatinya tiada lain melainkan kebaikan semata.

“Semoga kita tergolong dalam kalangan org-org yg memiliki hati yang sejahtera. Aamiin. #selfreminder. Takziah buat keluarga arwah. Semoga Allah kurniakan ketabahan. Al-Fatihah buat Sandra,” akhirnya.

Sumber: Instagram Tasha Manshahar