“Belajar Di Medical School Hampir 7 Tahun Pun Saya Jarang…,” – Dr Che Hafiz Anggap Mahir Bahasa Inggeris Sebagai Extra, Tapi Bukan Ukuran Tahap Kepandaian

Bekas suami kepada penyanyi Lufya Omar, iaitu Dr Che Muhammad Hafiz ada berkongsi cerita mengenai penggunaan bahasa Inggeris di dalam dunia perubatan.

Meski sudah hampir 7 tahun menuntut pengajian di sekolah perubatan di luar negara, Hafiz berpendapat mahir bertutur dalam bahasa Inggeris bukan menjadi satu ukuran untuk melabelkan seseorang itu sebagai seorang yang bijak pandai.

Selain itu, Hafiz mengakui adalah lebih mudah untuk berkomunikasi dalam bahasa Malaysia bersama pesakit oleh kerana pesakit yang dirawatnya banyak dari kalangan berbangsa Melayu.

“Belajar di Medical School hampir 7 tahun pun jarang sy tgk doc guna bahasa inggeris? First skali mmg kita tahu lah penguasaan bahasa inggeris bukan menjadi satu ukuran untuk seseorang itu di labelkan sebagai seorang yang bijak pandai.

“Ya, mmg betul jika hebat berbahasa inggeris tu kita patut rasa bersyukur kerana dikurniakan satu kelebihan extra.

IKLAN

“Sejak saya balik ke malaysia kebanyakan pesakit saya adalah orang melayu dan most of the time mmg sy guna bahasa melayu. Lain la masa duduk di luar negara dulu dah mmg takde pilihan lain sb semua pesakit tak pandai berbahasa melayu.

“Cuma skrang ni bila berada di malaysia kadang2 tu apabila sy jumpa pesakit bukan melayu mmg sy akan prefer untuk bercakap dalam bahasa inggeris. Itu pun pesakit yang mula dulu bercakap dlm bahasa inggeris sb nak elak miscommunication,” tulisnya.

Sebagai seorang doktor, Hafiz memberitahu aspek keselamatan dan keselesaan pesakit adalah amat penting bagi dirinya agar dapat memberikan yang terbaik kepada pesakit.

“Apa2 pun di hari jumaat yang penuh barakah ni sy selesai meeting dgn Encik shah ( kontraktor yang incharge untuk menjayakan projek regalion clinic di kota damansara) pun cakap dlm bahasa melayu dan berjaya dapat kata sepakat dah pun alhamdulilah.

“Pelbagai aspek telah dibincangkan termasuklah isu keselamatan dan keselesaan dalam klinik mengikut ukuran dan standard yang telah ditetapkan kkm.semua nya adalah untuk memastikan sy dapat berikan yang terbaik untuk patients/customers saya nanti. InsyaAllah..,” tulisnya lagi.

IKLAN

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dr Che Hafiz (@drchehafiz)

Sekadar informasi, Hafiz mendirikan rumah tangga bersama Lufya pada 26 November 2016 dan dikurniakan seorang cahaya mata perempuan, Lana Haura, 2 tahun.

Bagaimanapun, pasangan tersebut sudah pun  pada 17 Jun lalu.

Foto: Instagram Dr Che Hafiz