Apabila bercakap mengenai bintang muda generasi kini, kebanyakannya dilihat lebih terbuka dalam sisi komunikasi dengan peminat tersayang. Malah ada di antara mereka yang punyai hubungan yang cukup rapat, hingga setiap inci pergerakan diketahui peminat.

Andi Bernadee, Nabila Razali & Ernie Zakri Kongsi Rasa Fasal Media Sosial

Lalu, apakah ia menjadi tips untuk kekal disayangi atau masih ada ‘sisa’ kisah peribadi yang tidak dikongsi sebenarnya? Andi Bernadee dan Nabila Razali membuka bicara bersama Ernie Zakri, ‘kakak’ dua bintang muda yang kian mencipta nama.

Andi Bernadee Akui Diri Emosi

Penyanyi yang popular menerusi lagu Donde ini mengakui sebelum ini dia pernah bersuara berhubung dengan kisah sebuah video tular Ramadan lalu. Pertanyaan spontan yang dijawab dalam situasi ‘serba tidak kena’ itu memberi impak tersendiri buat dirinya.

Bagaimanapun, bintang asal Sabah ini tidak mahu memandang ke belakang. Cumanya, dia tidak menafikan bukan semua pandangan yang diberikan itu semuanya betul.

Andi Bernadee, Nabila Razali & Ernie Zakri Kongsi Rasa Fasal Media Sosial

Bagi saya, isu tersebut sudah pun selesai dan masing-masing ada perbezaan pendapat. Saya pun bukannya budak lagi, sudah cecah usia 28 tahun. Saya bermula dari bawah dan saya terima kalau ada di antara yang membayangkan saya agak tidak matang dalam memberikan respon terhadap isu tersebut.

“Saya belajar daripada kesilapan. Tapi tak bermakna orang di sekeliling itu pun betul. Cuba fikir ada sebab kenapa saya kata begitu. Jadi terpulanglah…saya tidak kisah selagi ia tidak melibatkan isu-isu lain yang sensitif,” katanya kepada MH.

Pada masa sama, Andi turut menjelaskan, menjadi selebriti bukan lesen untuk dimaki sesuka hati oleh ‘haters’.

Saya mengaku ada ketikanya saya emosi. Saya pun insan biasa sama seperti orang lain. Cuba bayangkan bila orang kutuk, apa yang kita akan rasa?

“Tolong faham keadaan saya. Saya bukan dilahirkan untuk dicaci dan dimaki pembenci. Cuma kalaulah ada pendirian saya yang tidak disenangi, saya minta maaf,” kongsi Andi yang turut menambah ada batas yang perlu dipatuhi olehnya sebelum memberikan pendapat terhadap sesuatu isu.

Andi Bernadee, Nabila Razali & Ernie Zakri Kongsi Rasa Fasal Media Sosial

IKLAN

Ditanya mengenai single terkininya, Donde yang kian sukses hingga ada yang memberikan pandangan yang dia kini agak sukar untuk didekati, Andi ada jawapan sendiri.

Saya tidak boleh puaskan hati semua orang. Yang mengenali saya sebelum ini, tahulah saya jenis yang bagaimana. Bagi saya yang berkata begitu seolah-olah sengaja mahu menguji kesabaran.

“Tidak mengapalah, saya tidak akan ambil kisah kata-kata orang,” ujarnya lagi.

“Kenapa Mahu Cerita Dekat Semua?,” – Nabila Razali

Setuju dengan pendirian rakan seperjuangannya itu, penyanyi dan pelakon Nabila Razali pula memberikan pandapat, tiada guna untuk meluahkan rasa amarah di media sosial.

Bagi penyanyi lagu Pematah Hati ini, ia bukanlah langkah yang sepatutnya dilakukan pengguna media sosial.

Andi Bernadee, Nabila Razali & Ernie Zakri Kongsi Rasa Fasal Media Sosial

“Sebagai ‘public figure’, saya lebih selesa untuk berkongsi hal positif sahaja di media sosial. Memandangkan saya turut membawa nama beberapa jenama sebagai wajah wakilan, jadi saya juga perlu kongsikan perkara yang baik buat pengikut.

“Kalau ditanya mengenai apakah yang akan saya lakukan kalau mahu meluahkan sesuatu di media sosial, kalau boleh saya tidak selesa untuk ceritakan pada orang luar.

IKLAN

“Kalau ada pun, jadilah iktibar tetapi yang penting tidak perlu untuk aibkan sesiapa. Sebelum ini pun saya memang tak berani yang bercerita mengenai hal orang lain meski saya pernah kena kecam teruk juga oleh ‘haters’.

Tapi bila difikirkan balik kalau kita mahu lawan demi kepuasanya diri, rasanya itu tiada gunanya. Lebih baik fokus terhadap apa yang kita lakukan,” jelasnya optimis.

Bakal menginjak usia 30 tahun dalam tempoh tiga tahun dari sekarang, pemilik nama lengkap Nur Nabila Mohd Razali ini mengakui agak berhati-hati dalam soal jodoh.

Andi Bernadee, Nabila Razali & Ernie Zakri Kongsi Rasa Fasal Media Sosial

Risau juga dengan berita mengenai kes curang sesama pasangan akhir-akhir ini. Bagaimanapun, saya tidak berani untuk jelaskan secara terperinci kerana saya sendiri pun masih lagi solo.

“Ada sebab keruntuhan rumah tangga atau putus cinta itu berlaku. Cuma kita sebagai individu perlu bijak untuk bawa diri. Macam saya sebolehnya cuba elak untuk berkawan dengan mereka yang sudah punyai pasangan.

“Usah rasa terlalu selesa, bimbang nanti perhubungan itu akan disalah anggap. Isu jodoh, saya serahkan kepadaNya,” ulas Nabila yang yang kini turut menguruskan projek bisnes, Bella Scarf.

Ingin Luahkan, Namun Pendam – Erni Zakri

Sinaran bintangnya kian bergemerlapan setelah hampir 10 tahun terlibat dalam seni. Malah profil kerjayanya juga kian diakui ramai sekali gus membuatkan nama Ernie Zakri menjadi perhatian peminat.

IKLAN

Lalu, situasi tersebut nyata membuatkan bintang asal Kuala Lumpur ini lebih berhati-hati terhadap setiap tindak-tanduk yang dilakukan.

Terutama apabila melibatkan media sosial, penyanyi lagu Kubersuara ini tidak menafikan ada ketikanya dia seakan mahu ‘lepaskan’ tekanan di hujung jari.

Andi Bernadee, Nabila Razali & Ernie Zakri Kongsi Rasa Fasal Media Sosial

Kita manusia biasa, ada keinginan untuk lakukan perkara tersebut. Bagaimanapun kita perlu tahu bahawa ia bukanla terapi terbaik. Kadang-kala aib itu datang daripada kita sendiri,” terangnya.

Malah, Ernie juga tidak bersetuju andai ada pasangan bercinta yang saling berbalas status apabila timbulnya sesuatu konflik.

Saya tak boleh komen sebanya kita tidak tahu apakah tahap rasa sakit yang mereka alami. Kita tak tahu macam mana kesedihan mereka, mungkin ia terubat dengan beritahu di sosial media. Siapa tahu kan?

“Bagi saya masing-masing ada cara sendiri dan boleh fikir baik dan buruk selepas sesuatu tindakan dibuat. Cuma kalau saya, lebih baik selesaikan apa sahaja ketidakpuasan hati secara empat mata.

“Bukannya di media sosial. Bimbang ia akan mengeruhkan lagi keadaan,” jelas Ernie.

Sebelum mengakhiri temubual, anak saudara kepada Ziana Zain ini turut memberi pesan agar tidak terlalu tunjuk kebahagiaan di media sosial.

Andi Bernadee, Nabila Razali & Ernie Zakri Kongsi Rasa Fasal Media Sosial

“Kata orang, hal yang baik juga usahlah terlalu ditonjolkan menerusi media sosial. Ini kerana, persepsi satu individu itu tidak sama dengan semua orang. Masing-masing mempunyai reaksi dan telahan yang berbeza-beza.

“Jadinya, adalah lebih baik untuk kita simpan sedikit untuk diri sendiri. Daripada kita tunjuk, lalu ia jadi hal yang lain pula,” akhiri Ernie.

Peyelaras: Nurmalia, Sara Sufia & Aizam Manaf
Teks: Noraini Abd Wahab
Foto: Jazlan Nangar & Nurul Niza Suhaimi
Video: Jazlan Nangar
Arahan Seni: Mazlan
Solekan & Dandanan: Nabila- @ramzamode Ernie- @sahirsabri Andi- @helmysharip
Pakaian Andi Bernadee: @neonate.company
Pakaian Nabila Razali & Ernie Zakri: @fashionvaletcom

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI