Anak Kelate ‘Sohor’ Di YouTube, Syahmi Sazli Terima Anugerah YouTube Gold Play Button

Syahmi Sazli

Bintang media sosial, Muhammad Syahmi Sazli bersyukur dan tidak sangka apabila dianugerahkan trofi ‘Youtube Gold play Button’ selepas berjaya meraih jumlah ‘subscribers’ sebanyak 1 juta.

Malah, perkara itu disahkan oleh pihak ibu pejabat Google dari United Kingdom terhadap akuan YouTube milik lelaki berusia 24 tahun itu.

“Alhamdulillah dah sampai #youtubegoldplaybutton. Terima kasih buat semua yg pernah, masih dan sentiasa ada dengan mi selama 3 tahun ni.

“Terima kasih buat semua yg tak putus putus support kami @syahmisazliproduction.

“Dan kepada yg pernah mendoakan kejayaan mi, jangan risau.

“Tidak ada seorang muslim pun yang mendoakan kebaikan bagi saudaranya (sesama muslim) tanpa sepengetahuannya, melainkan malaikat akan berkata, “Dan bagimu juga kebaikan yang sama” [HR Muslim],”tulis pemuda berusia 24 tahun itu.

IKLAN

Selain Syahmi, kolaborasi menjayakan setiap video yang mencetuskan fenomena itu ialah hasil kerjasama bersama sepupunya, Muhammad Asyiff Suhaimi, 17, atau Asif serta rakan, Muhammad Ashrul Hakim Lukman, 21, atau dikenali Yoe Parey.

Mereka mulai dikenali menerusi drama spontan yang mempunyai pelbagai episod yang berbeza.

Menggunakan dialog spontan dalam dialek Kelantan, video tersebut memberi kelainan seterusnya mencipta sensasi di media sosial.

Anak Kelate ‘Sohor’ Di YouTube, Syahmi Sazli Terima Anugerah YouTube Gold Play Button

Biarpun bekerja dengan dua rakan ‘istimewa’ namun Syahmi menganggap ia sebagai salah satu tugas yang menyeronokkan.

IKLAN

Menerusi Sinar Harian, dia pada awalnya tak percaya akan meraih trofi tersebut.

“Pada mulanya tak percaya saya berjaya memenangi trofi tersebut. Namun rasa bersyukur sangat sebab trofi ini memang menjadi idaman setiap ‘YouTuber’ atau ‘video creator’.

“Alhamdulillah ia hasil titik peluh selama tiga tahun, apa yang dilakukan adalah untuk semua penyokong kami,” ujar Syahmi seperti yang dipetik.

 

Foto : Instgaram Syahm