“Aku Ni Bukan Level Kacak, Pernah Kena Sound Tak Handsome,” – Idzham Ismail Dedah Pernah Ditegur Sebab Tiada Rupa

Mengakui bukan mudah untuk mendapat tempat dalam dunia lakonan, Idzham Ismail memaklumkan wajah yang sekadar biasa sukar memecah monopoli watak utama di kacak televisyen.

Kata Idzham Ismail lagi, dia sering kali menjadi bahan ketawa kerana asyik mendukung watak picisan.

Walau telah menghadiri banyak uji bakat sejak terjun dalam seni lebih tujuh tahun lalu, namun hanya watak jahat yang melekat.

7 tahun aku berjuang, kenapa aku nak berhenti tengah jalan?

“Aku masuk dalam industri lakonan pon dengan cara tak sengaja . Bermula dengan nak cari duit lebih nak ride malam minggu .

“Bawak motor pergi set shooting jadi extra dapat payment simpan . Perlahan lahan dapat dialog dan disitu mula minat . Berkongsi pengalaman , kena bahan gais . Biasalah masa tu orang tengok aku jadi pokok je boleh.

“Casting berpuluh kali pergi dapat akhirnya cerita yang korang suka dulu. Juvana .

IKLAN

“Lepas Juvana senang ? Siapa cakap ? Dalam Juvana tu aku watak picisan je , supporting kecil tapi dapat kepercayaan director dan stesen utk bawa watak antagonis kecil,” tulisnya.

Tambahnya juga, lakonan membuatkan dia lebih menghargai kebolehan diri.

Lepas tu bukan senang juga , lekat dengan antagonis bertahun-tahun , nak try watak lain orang tak percaya sebab dah lekat aku ni perogol penjenayah kaki rempit dan antagonis yang lain .

“Mengalah time tu ? Boleh je time tu aku nk tarik diri dari lakonan . Tak terlambat lagi time tu tp sebab aku minat , aku baru rasa acting tu bkn sebab PERHATIAN , bukan sebab POPULAR tapi lebih kepada explore identiti diri aku , lebih kepada explore watak yang aku sendiri tak terfikir nak buat in real life.”

Pernah ditegur gara-gara tidak sekacak pelakon lain untuk memegang watak utama, dia nekad mahu buktikan kenyataan itu tidak benar.

Tahun 2018 nampak la upgrade dapat watak baik , watak kesian , alhamdulillah tahun ni dpt watak yang memang aku nak . Masih aku fight utk ke tangga paling atas dikalangan pelakon hebat-hebat walaupon aku sedar aku ni bkn level kacak , pernah kena sound aku ni tak handsome susah ni nak jadi hero .

“Apa ada hal, benda kecik je setakat sound tu aku jadikan kekuatan utk aku buktikan yang orang yang cakap aku mcm tu salah.

IKLAN

“2019 aku masih lagi fight sbb apa ?sebab minat aku dlm lakonan makin mendalam , aku pergi kelas lakonan walaupon aku dah bertahun jadi pelakon. Tak salah gais kalau kita nak dalamkan lagi ilmu kita dalam bidang kita.

“Inshaallah, berkat doa org sekeliling dan support aku dari dulu , aku akan banggakan diorang.

Korang jangan cepat give dgn apa yang korang tgh usahakan . Mana tahu selapis dinding je lagi nak dapat “permata” korang dah give up . Kan rugi tu?,” jelas Idzham.

View this post on Instagram

7 tahun aku berjuang , kenapa aku nak berhenti tengah jalan ? . Aku masuk dalam industri lakonan pon dengan cara tak sengaja . Bermula dengan nak cari duit lebih nak ride malam minggu . . Bawak motor pergi set shooting jadi extra dapat payment simpan . Perlahan lahan dapat dialog dan disitu mula minat . Berkongsi pengalaman , kena bahan gais . Biasalah masa tu orang tengok aku jadi pokok je boleh ? . Casting berpuluh kali pergi dapat akhirnya cerita yang korang suka dulu . Juvana . . Lepas Juvana senang ? Siapa cakap ? Dalam Juvana tu aku watak picisan je , supporting kecil tapi dapat kepercayaan director dan stesen utk bawa watak antagonis kecil . . Lepas tu bukan senang juga , lekat dengan antagonis bertahun-tahun , nak try watak lain orang tak percaya sebab dah lekat aku ni perogol penjenayah kaki rempit dan antagonis yang lain . . Mengalah time tu ? Boleh je time tu aku nk tarik diri dari lakonan . Tak terlambat lagi time tu tp sebab aku minat , aku baru rasa acting tu bkn sebab PERHATIAN , bukan sebab POPULAR tapi lebih kepada explore identiti diri aku , lebih kepada explore watak yang aku sendiri tak terfikir nak buat in real life . . Tahun 2018 nampak la upgrade dapat watak baik , watak kesian , alhamdulillah tahun ni dpt watak yang memang aku nak . Masih aku fight utk ke tangga paling atas dikalangan pelakon hebat-hebat walaupon aku sedar aku ni bkn level kacak , pernah kena sound aku ni tak handsome susah ni nak jadi hero . Apa ada hal , benda kecik je setakat sound tu aku jadikan kekuatan utk aku buktikan yang orang yang cakap aku mcm tu salah. . 2019 aku masih lagi fight sbb apa ?sebab minat aku dlm lakonan makin mendalam , aku pergi kelas lakonan walaupon aku dah bertahun jadi pelakon. Tak salah gais kalau kita nak dalamkan lagi ilmu kita dalam bidang kita . . Inshaallah , berkat doa org sekeliling dan support aku dari dulu , aku akan banggakan diorang . . Korang jangan cepat give dgn apa yang korang tgh usahakan . Mana tahu selapis dinding je lagi nak dapat "permata" korang dah give up . Kan rugi tu ?

A post shared by Idzham Ismail (@idzham_ismail) on

Apa yang penting adalah usaha dan keyakinan. MH doakan semoga berjaya. Jangan putus asa.

Foto – Instagram Idzham Ismail