Kepada peminat siri Justice League tentu mengenali watak Aquaman ini kan? Pertama kali watak ini muncul adalah di dalam filem Superman vs Batman dan kemudiannya di Justice League, tahun lalu.

MH difahamakan bahawa filem ini muncul setelah mendapat banyak permintaan daripada peminat siri Justice League untuk lebih mengenali Aquaman atau nama sebenarnya Arthur Curry.

Sedikit sinopsis untuk filem ini, Arthur mengetahui mengenai rahsia kelahirannya bahawa dia adalah pewaris kerajaan di bawah lautan yang dikenali sebagai Atlantis.

Ibunya adalah Ratu di Atlantis manakala bapanya adalah manusia biasa. Susulan itu, dia terpaksa terlibat dalam perebutan takhta antara dia dan adik tirinya dalam usaha untuk memastikan keharmonian dunia lautan dan di darat.

Adik tirinya seorang yang sangat membenci orang di darat kerana beranggapan bahawa merekalah punca hidupan di lautan merana.

Oleh itu, MH ingin berkongsi trivia-trivia menarik mengenai filem ini.

1. Pengarah filem ini adalah James Wan. Individu yang bertanggungjawab membawakan filem Insidious dan Fast 7 kepada penonton.

2. Filem Justice League yang paling tak ‘gelap’, berbeza dengan filem-filem Batman, Wonder Women dan lain-lain.

3. Watak Aquaman/Arthur Curry dibawakan oleh Jason Momoa manakala watak Aqua girl/ Mera dibawakan oleh Amber Heard. Antara pelakon lain yang ada didalam filem ini adalah Nicole Kidman, Willem Dafoe, Patrick Wilson, Dolph Lundgren dan Yahya Abdul-Mateen II.

4. Filem ini banyak menceritakan mengenai kisah hidup Arthur yang kononnya lahir sebagai anak luar nikah antara Ratu Atlantis dan bapa manusianya itu.

5. Sebenarnya, dia tak nak pun takhta kat Atlantis tu, namun melihatkan adiknya seorang yang gila kuasa dan ingin menghancurkan dunia membuatkan dia kena memegang tanggungjawab sebagai raja lautan.

6. Antara kuasa yang Aquaman ada adalah mengawal ombak di lautan, berkomunikasi dengan hidupan laut, kuat dan juga boleh berenang secara ‘supersonic’.

7. Majoriti penggambaran filem ini dilakukan di Studio Village Roadshow di Gold Coast, Queensland namun ada juga di Newfoundland, Kanada, Sicily dan Maghribi.

8. Malaysia merupakan antara negara yang beruntung kerana dapat menonton filem ini dahulu kerana tarikh keluaran Aquaman di Amerika Syarikat dan Eropah adalah pada Jumaat ini.

9. Pengkritik filem memuji sinematografi filem ini. Babak yang paling disukai penonton adalah babak peperangan di awal cerita.

10. Filem ini juga terselit mesej penting buat penonton agar menjaga kebersihan lautan, oleh kerana kerakusan manusia, haiwan laut yang menjadi mangsa. Manalah haiwan laut tak marah pada manusia kan?

Apa-apapun, MH lihat ramai yang beri respon positif kepada filem ini. Yang penting, ramai yang berpuas hati dengan jalan cerita dan juga sinematografi Aquaman. Ternyata, James Wan tidak pernah menghampakan!

Foto: Carian Google

Apa Kata Anda