Anggota Balai Bomba dan Penyelamat Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) Sepang semalam telah menangkap seekor ular sepanjang 20 kaki bersamaan dengan enam meter.

 

Ular yang ditemui di kilang memproses ayam Bandar Baru Salak Tinggi itu adalah spesis Python Reticulatus.

“Sebuah jentera dengan kekuatan lima anggota bergegas ke tempat kejadian dan mereka mengambil masa kira-kira 15 minit untuk menangkap ular sawa itu menggunakan penjerut.

IKLAN

“Ular berkenaan tidak bertindak agresif tetapi cuba melarikan diri,” katanya.

Menurut Ketua Balai Bomba dan Penyelamat KLIA, Khairuddin Jamaludin berkata ular itu kemudiannya dilepaskan di kawasan hutan simpan jauh dari kawasan reptilia itu ditemui.

Sedikit info, ular jenis Python reticulatus atau dikenali juga ular Sanca Batik adalah jenis ular yang memiliki ukuran besar dan panjang berbanding dengan ular lain yang boleh mencapai 6 meter lebih.

IKLAN

Ular tersebut merupakan ular terpanjang di dunia. Ular terpanjang yang dianggarkan berukuran 6.95 m dan boleh mencapai berat maksima yang tercatat adalah 158 kg.

Ular tersebut juga boleh hidup sehingga lebih dari 25 tahun.

IKLAN

Selain itu, ular tersebut merupakan ular yang cerdas, sangat aktif, dapat bergerak dengan cepat, dan memiliki nafsu makan yang besar.

 

Sumber : Sinar Harian

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI