Pelawak Harith Iskander berkongsi carta kes jangkitan Covid-19 yang sedang melanda satu dunia dan dilihat Amerika Syarikat mencatatkan peningkatan kes paling tinggi dalam hanya dua minggu.

Dilihat pada 10 Mac, Amerika Syarikat mula mencatatkan angka ke-1000 bagi kes jangkitan Covid-19 dan angka terus meningkat secara drastik sehingga mencecah 100,000 kes dalam hanya 17 hari. Dan sehingga ke hari ini, kes wabak di negara maju itu mencecah lebih 276,000 dengan jumlah kematian lebih 7000.

Harith meluahkan kesyukuran di atas tindakan pantas kerajaan mengenakan Perintah Kawalan Pergerakan yang sekaligus mengekang penularan wabak menjadi lebih teruk.

“The Race to be No.1 is scary

IKLAN

Take note from March 18th when USA starts to shoot up in numbers – this is the day that our government called for the (seemingly drastic) MCO 😲 right now I am thankful and grateful. Terima kasih @kkmm_gov @kementeriankesihatanmalaysia @kementeriandalamnegeri

#flattenthecurve

IKLAN

#FightCovid19,” jelasnya.

IKLAN

3 April, Amerika Syarikat mencatatkan jumlah angka korban paling tinggi dunia sebanyak 1169 kes.

Terdahulu, Presiden, Donald Trump berkata pentadbirannya sedang mempertimbangkan beberapa larangan perjalanan domestik di antara kawasan dikategori zon merah di Amerika Syarikat untuk mengekang COVID-19.

Foto : Instagram Harith Iskander