Jika sebelum ini kursus Taylor Swift ditawarkan di Clive Davis Institute of Recorded Music di New York University, kini dia akan menerima penghormatan sebagai penerima ijazah kehormat doktor falsafah dari universiti berkenaan.

Penyanyi popular itu akan menerima ijazah kedoktoran dalam bidang seni halus pada majlis konvokesyen graduan tahun 2022 yang dijangka mengambil tempat pada Rabu, 18 Mei.

Taylor Swift Bakal Bergelar Doktor Falsafah, Terima Ijazah Mei Nanti

Selebriti terkenal berusia 32 tahun itu dijangka akan memberikan ucapan dalam majlis graduasi tersebut. Perkara ini dimaklumkan sendiri oleh pihak pengurusan university tersebut dalam satu kenyataan media yang dikeluarkan.

“PTaylor Swift akan menerima Doktor Seni Halus, ijazah kehormat, pada majlis pagi itu dan akan menyampaikan ucapan kepada graduan dan tetamu bagi pihak semua penerima ijazah untuk Kelas 2022. Pemenang Grammy sebanyak sebelas kali, Taylor merupkan salah seorang artis paling prolifik dan terkenal dalam generasinya.

IKLAN

BACA JUGA: “Saya Bangga Dengan Anda,” – Shania Twain Ucap Tahniah Kepada Taylor Swift Kerana Berjaya Pecah Rekod Yang Dipegangnya

Taylor Swift Bakal Bergelar Doktor Falsafah, Terima Ijazah Mei Nanti

“Dia adalah satu-satunya artis wanita dalam sejarah yang memenangi penghormatan tertinggi industri muzik, Anugerah Grammy untuk Album Terbaik sebanyak tiga kali. Pelbagai anugerah dan penghormatan yang diterimanya, ini termasuklah menjadi artis yang paling banyak menang dalam sejarah Anugerah Muzik Amerika.

IKLAN

“Selain dinamakan sebagai Artis Dekad Ini, dia juga pemenang BRIT Awards International Female Solo Artist of the Year pada 2015 dan Anugerah Ikon Global pada 2021; dan pemenang pertama dan dua kali Billboard untuk Anugerah Wanita Dekad Ini. Dia merupakan satu-satunya artis solo abad ini yang mempunyai tiga album berada di kedudukan No. 1 dalam masa satu tahun,” jelas kenyataan media tersebut memberi justifikasi atas penganugerahan.

Taylor Swift Bakal Bergelar Doktor Falsafah, Terima Ijazah Mei Nanti

Untuk pengetahuan pembaca, Ijazah Doktor Kehormat adalah satu gelaran yang diberikan kepada individu berpengaruh dan juga banyak menyumbang dalam satu-satu bidang.

IKLAN

Penerima anugerah ini tidak perlu melalui sesi pembelajaran mahupun menghasilkan thesis. Sebaiknya mereka dinilai menerusi kerja keras yang dilakukan dan impak kepada masyarakat.

++Untuk berita terkini hiburan dalam dan luar negara. Jangan lupa ikuti kami di halaman rasmi Telegram Media Hiburan

Sumber: NYU , Kredit foto: Instagram Taylor Swift

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI