Sebut sahaja nama, Catriona Ross atau pemilik nama penuh, Catriona Norhayati Ross binti Bahrin Ross, 43, pasti terkenangkan pelakon jelita yang gemar memuatnaik kandungan
video ‘slang’ Britainnya di media sosial miliknya.

Selain itu, aktres kelahiran pantai timur Kota Bharu, Kelantan ini juga gemar berkongsi mengenai perkembangan anak istimewanya, Jammal Al Raess Shaharuddin yang menghidapi autisme.

Tak Pernah Rasa Malu, Dikurniakan ‘Anak Istimewa’

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cat Ross (@catrionabrianross)

Menurut Catriona, dia tidak berasa malu dan bersifat terbuka dengan kurniakan dari Yang Maha Esa itu dan jadikan ia sebagai sebuah hadiah dalam hidupnya. Bagi pelakon ini, golongan seperti anaknya mempunyai hak dan kehidupan seperti manusia normal.

Bagi pelakon yang pernah membintangi drama Bidadari Kiriman Tuhan, memiliki anak autisme bukan sebagai bebanan malah ia sebuah kurniaan yang paling berharga.

IKLAN

Menurutnya, ibu bapa tidak perlu malu apabila memiliki anak-anak istimewa ini. Malah mereka harus diberikan peluang untuk mereka meneroka dunia dan merasai kebebasan hidup bersama yang mereka sayangi.

Jujurnya, masih ada golongan yang tabu untuk ketengahkan anak seperti ini. Sorok anak sampai jiran tidak tahu. Susah macam mana sekalipun, mereka layak mendapat kehidupan seperti kita.

Sosial Media Medium Terbaik, Cipta ‘Awareness’ Tentang Autisma

Menggunakan kuasa media sosial sebagai platform untuk menyebarkan kesedaran mengenai perkembangan anaknya, pelakon berdarah kacukan Scotland ini mahu menunjukkan bahawa kanak-kanak autisme ini juga sama seperti yang lain.

IKLAN

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cat Ross (@catrionabrianross)

Anak Autisme Perlu Sokongan Penuh Dari Keluarga & Ibu Bapa

Golongan ibu bapa harus memahami serta memberi sokongan kepada ibu bapa yang memiliki anak autisme.

Tambahnya lagi, dia seringkali meluangkan masa untuk membaca segala bahan bacaan mengenai autisme supaya dapat menambahkan info mengenai golongan istimewa ini. Malah, ia turut boleh berkongsi kepada ahli keluarga demi mendapatkan sistem sokongan. Ternyata, tidak semua memahami tentang perkara ini.

IKLAN

Sekadar info, Catriona mempunyai seorang anak lelaki yang menghidap autisme berusia 11 tahun, Jammal Al Raess Shaharuddin.

Sekadar info, artikel ini merupakan artikel olahan semula dari NONA

Untuk berita terkini hiburan dalam dan luar negara. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Media Hiburan, klik di sini.

Sumber gambar: Instagram Catriona Ross

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI