Pelakon dan pengarah, Datuk Yusry Abdul Halim mengakui dirinya juga berasa agak keliru dengan syarat-syarat yang diletakkan oleh pihak syarikat penyiaran bila setiap kali ingin mencari pelakon bagi membintangi sesebuah drama televisyen.

Menurut Yusry, dia sendiri tidak pasti sama ada pihak stesen tv lebih memintingkan populariti di media sosial semata-mata berbanding bakat yang dimiliki oleh seseorang pelakon itu.

“Apa kriteria untuk pelakon drama TV?Followers? Influencer?

“2021, saya cadang ke produser untuk tukar pelakon utama sebab tak boleh bawa watak after 3 days of shoot.

Luahan tersebut disuarakan sendiri oleh suami kepada pelakon, Datin Lisa Surihani itu menerusi sebuah ciapan yang dimuat naik di laman Instagram.

“Tak Boleh Bawa Watak Lepas 3 Hari Shoot,” – Sebab Nak Tukar Pelakon, Datuk Yusry Rupanya Pernah Digugurkan Sebagai Pengarah? “Tak Boleh Bawa Watak Lepas 3 Hari Shoot,” – Sebab Nak Tukar Pelakon, Datuk Yusry Rupanya Pernah Digugurkan Sebagai Pengarah?

Katanya lagi, pada tahun lepas, dia juga pernah mempersoalkan kredibiliti seorang pelakon gara-gara gagal membawakan watak yang diberikan dengan baik meskipun telah diberikan waktu untuk membuat persediaan.

IKLAN

Bagaimanapun, tegurannya itu dikatakan tidak diendahkan oleh pihak stesen tv.

“Tak Boleh Bawa Watak Lepas 3 Hari Shoot,” – Sebab Nak Tukar Pelakon, Datuk Yusry Rupanya Pernah Digugurkan Sebagai Pengarah?

Malah, peranannya sebagai pengarah turut telah digugurkan dek kerana tindakannya itu.

Yusry yang juga merupakan anggota kumpulan KRU itu turut menyifatkan situasi yang berlaku di dalam industri lakonan kini adalah berpunca daripada sikap pihak syarikat penyiaran itu sendiri

“Lets reshoot! Tapi penyiar tetap mahu ‘pelakon’ itu. Saya yang ditukar. Situasi drama tv tempatan adalah angkara penyiar itu sendiri,” kongsinya lagi.

IKLAN

“Tak Boleh Bawa Watak Lepas 3 Hari Shoot,” – Sebab Nak Tukar Pelakon, Datuk Yusry Rupanya Pernah Digugurkan Sebagai Pengarah?

Menerusi ruangan komen, rata-rata netizen turut menyatakan pandangan yang sama selain turut berharap agar trend seperti ini dapat diubah pada masa akan datang.

“Takpe bang stick to streaming platform. Your direction on GANJIL was so good.

“Thank you for speaking up. Thank you for trying. Jom lah semua. Bersatu demi seni! Let’s all, producers, directors, actors, crew and yes tv stations and corporations work together to revive our arts. Let’s not fight each other.

“Yusry ditukar? Seolah olah kredibiliti tiada makna. Jumlah follower mengalahkan bakat seni ke skrg ni?

IKLAN

“Lepasni bawak masuk digital je takpayah tv2 ni,” antara reaksi-reaksi netizen di laman Instagram.

Dalam perkembangan lain, Yusry baru sahaja dikurniakan pingat Panglima Mahkota Wilayah (PMW) oleh Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Riáyatuddin Al-Mustafa Billah Shah yang membawa gelaran Datuk.

“Tak Boleh Bawa Watak Lepas 3 Hari Shoot,” – Sebab Nak Tukar Pelakon, Datuk Yusry Rupanya Pernah Digugurkan Sebagai Pengarah?

Pada Hari Wilayah 1 Februari lalu, pengarah terbabit antara 335 penerima dipilih untuk penganugerahan itu. Tidak ketinggalan, Datuk Nora Ariffin serta Datuk Habsah Hassan.

Ketika itu, Menteri Wilayah Persekutuan, Tan Sri Annuar Musa berkata, pengurniaan itu adalah sebagai menghargai sumbangan besar penggiat seni dan budaya terhadap lapangan mereka.

Untuk berita terkini hiburan dalam dan luar negara. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Media Hiburan. Klik di sini.

Sumber: Twitter & Instagram Datuk Yusry Abdul Halim

SeeNI semua! MEDIA HIBURAN ada gossip hangat nak dikongsi!
Download aplikasi seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI